Het is vandaag al twintig jaar geleden dat voormalig BRT-omroepster Niki Bovendaerde is overleden. Ze was 62 en leed aan kanker. Niki Bovendaerde was een van de eerste omroepsters van de VRT-televisie. Ze bleef dat tot 1971. In 1967 debuteerde ze ook als actrice in de film ‘Huis voor afbraak’ van de ietwat vergeten Roger De Pooter. Goedlachse Niki ruilt haar korte blonde kapsel (zie onderstaande foto) in voor een donkere pruik en een ernstige blik (zie bovenstaande foto; de vlek op haar wang hoort bij het plot van de film). Op het filmpjesarchief van Canvas op het internet kan men zien dat Première-Magazine erbij was “als de beroemde trappenscène wordt ingeblikt”. Dat men deze formulering met een korreltje zout moet nemen, blijkt uit de zin waarmee het fragment wordt afgesloten: “Wie weet wat er met de film is gebeurd, mag dat melden.” Na haar vertrek in 1971 bleef Niki opzettelijk buiten het licht van de schijnwerpers, daarom was het een verrassing dat ze in 1989 dan toch meewerkte aan het talentenjacht-programma ‘Sterrenwacht’, samen met onder meer Jan Decorte.
Opmerkelijk: in “De Klepperende Klipper” van Suske & Wiske (1955) was de omroepster oorspronkelijk een karikatuur van Paula Semer. In de geheel hertekende kleurenversie van 1969 is ze echter vervangen door Niki Bovendaerde.
Bovendaerde was ook actief in het cabaret en de kleinkunst. Voor Miek en Roel schreef ze o.a. ‘Jij en ik’ en ‘Signatuur’ (een vertaling van “High Sheriff of Hazard” van Tom Paxton). Ze was eveneens politiek actief bij het kartel SP-Agalev in Brussel.
72 niki bovendaerde
88 Niki Bovendaerde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.