Als de Ronde van Frankrijk in 1986 van start ging, was Lucien Van Impe er niet meer bij. Dat klinkt bijna als een « in memoriam » en dat is het ook een beetje, want de Ronde zonder Lucien dat is toch geen échte Ronde meer? Partir c’est mourir un peu, zoals de dichter zou zeggen. Hangt ten huize Van Impe, in het dorp dat naar hem werd genoemd, de vlag nu halfstok ?

Lucien Van Impe : Spijt ? Ik heb nooit spijt van een beslissing die ik heb genomen. Reeds van in het begin van het jaar wist ik dat ik niet naar de Ronde kón gaan omdat ik in een ploeg was (Dormilon) die er niet naartoe ging. Nadien heeft men mij dan echter toch nog gecontacteerd om er met een andere ploeg naartoe te gaan, maar mijn kop stond er niet meer naar.
— Maar nu gaat Zoetemelk een absoluut record vestigen, dat wellicht heel lang zal standhouden, of ga je het volgend jaar toch nog evenaren ?
L.V.I. :
Wat ik volgend jaar ga doen weet ik nog niet. Oorspronkelijk zou Zoetemelk trouwens ook niet voor de zestiende keer gegaan zijn, maar in zijn ploeg hebben ze hem een beetje opgejut, voor die reden alleen. Maar als men dat gaat blijven doen, dan gaat dat spelletje blijven duren natuurlijk en dan wordt zo’n record een beetje belachelijk, dan kan ik nog wel een jaar of vijf gaan.
— Een ander record van jou wordt voorlopig nog niet bedreigd, dat van het aantal overwinningen in de bergprijs. Herrera zou daar later eventueel voor in aanmerking kunnen komen, maar die rijdt dit jaar voor de eindzege en in tegenstelling met de tijd van Eddy Merckx wordt er nu gezegd dat het onmogelijk is om de twee tesamen binnen te halen…
L.V.I. :
Waarom niet ? Ik vind, als je rijdt voor het bergklassement dan sta je automatisch ook goed voor het eindklassement. Als je sterk genoeg bent natuurlijk en niet iedereen is Eddy Merckx wat dat betreft.
— Maar is dat gezegde niet in zwang gekomen sedert men zoveel punten voor het bergklassement kan sprokkelen in vlakke ritten en men dus voortdurend alert moet zijn ?
L.V.I. :
Bah nee. Op die heuveltjes van vierde categorie is er bijna niets te verdienen. Ik deed daar zelden aan mee, alleen om me nu en dan eens te amuseren. Nee hoor, als je goed genoeg bent kan je gemakkelijk op bergen van eerste en tweede categorie het bergklassement winnen. Gemakkelijk.
— Het is wel een merkwaardig seizoen geweest met b.v. een indrukwekkende ziekenboeg : Phil Anderson, Stephen Roche, ja zelfs Laurent Fignon en Bernard Hinault hebben blijkbaar nog altijd aanpassingsproblemen…
L.V.I. :
Normaal gezien is dat een voordeel voor een renner. Als je wegens ziekte in het begin van het seizoen niet veel hebt kunnen rijden en je vindt je vorm nog terug vlak voor de Ronde, dan is dat formidabel. Afgaande op zijn uitslagen in de Ronde van Zwitserland, moet Phil Anderson vliegen in de Tour. Hij zal immers veel frisser aan de start verschijnen dan de anderen die al bijna leeggereden zijn. Al hebben Fignon en Hinault inderdaad ook niet geforceerd, dus die zullen er zeker ook staan. Roche is echter een ander geval, die sukkelt nu nog altijd met zijn gezondheid.
— Maar gaat Hinault zijn ploeg nog de baas kunnen ? Er was al Lemond en nu komt er daar nog de jonge Hampsten bij…
L.V.I. (lacht):
Neenee, wees maar gerust, Hinault is Hinault en als ze zich niet voegen, dan zal er al rap eens op tafel gebonkt worden en stuurt hij hen desnoods naar huis. In het begin zullen ze zeker voor hem moeten rijden. Enkel als hij voelt dat hij zelf niet kan winnen, zal hij in dienst gaan rijden van iemand van zijn ploeg, omdat hij zeker niet zal toestaan dat er iemand van de ploeg Guimard b.v. de Ronde zou winnen.
— En nu Van Impe er niet bij is, alle Belgische hoop gevestigd op Criquielion ?
L.V.I. :
Van Lancker rijdt ook niet slecht, hé, al zie ik nóg meer in Luc Roosen, maar dan nog niet dit jaar, want dat is nog te vroeg. Van Lancker is eerder iemand die een dag of drie goed kan rijden, maar die dan toch een klop krijgt. En Cricri, ja, die zou het nu moeten bewijzen, hé. Hij zegt het trouwens zelf dat hij nu toch wel dichter moet kunnen eindigen dan een negende plaats.
— Jaja, maar een vijfde plaats is ook dichter dan een negende. Wie wordt dan de absolute numero uno in jouw ogen ?
L.V.I. :
Normaal gezien moet Lemond dit jaar winnen. Hij heeft er alles voor gedaan en als hij dan wat hulp krijgt van Hinault… Alleszins, als hij ze dit jaar niet wint, dan wint hij ze nooit meer. En verder Hinault en Fignon, terwijl ik ook een verrassing uit de ploeg van Guimard niet uitsluit. Die is altijd gevaarlijk, Guimard.
Nou en of. Zoals in 1976 toen hij de Ronde won met… Lucien Van Impe. Lucien zal het dus wel weten.


Referentie
Jan Draad, Lucien Van Impe aan het lijntje, De Rode Vaan nr.27 van 1986

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.