Xavier Claeys (°Kortrijk, 1933) is een violist van het BRTN-orkest die “als hij ervan had kunnen leven”, liever jazzviolist was geweest.

Hij heeft dan ook een paar opnames gemaakt met het BRTN-combo, bestaande uit Tony Bauwens (piano), Bart Denolf (bass) en Tony Gyselinck (drums). Dan trad hij ook op als contrabassist en als hij in een dansorkestje speelde, speelde hij zelfs basgitaar en… trompet. “Il silenzio” was zijn groot succesnummer. Maar dan zorgden de disc-jockeys ervoor dat de orkesten zonder werk vielen. Pas dan ging hij, eerst naar het West-Vlaams Orkest en nadien naar het Gentse opera-orkest bij Locufier. Bij die omschakeling ondervond hij problemen van dat bas spelen, aangezien hij op die manier eelt op z’n vingers had gekweekt. In 1995 bracht hij op het label Phaedra de CD “Sweet jazzy violin” uit. Zijn zoon Stéphane Xavier kreeg een even diverse opleiding, zowel viool, slagwerk als trompet. In het beroepsleven bekwaamde ook hij zich toch vooral als violist.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.