Naast Chicago speelde ook de autostad Detroit een belangrijke rol in de geschiedenis van de blues. En net als in Chicago met Muddy Waters was ook hier de leidinggevende figuur uit Mississippi afkomstig: John Lee Hooker, die vandaag precies twintig jaar geleden is overleden.

02 John Lee Hooker

Hij was in 1941 naar Detroit gekomen en maakte pas in 1948 zijn platendebuut (“Moanin’ Blues”). Hij had een heel eigen stijl en mag met recht de vader van de boogie worden genoemd (“Boogie chillin'”, 1948). In ’51-’52 nam hij voor Chess enkele nummers op die een kleine twintig jaar later voor sommige blanke groepen de poort tot het succes zouden openen (zoals “Walkin’ the boogie” voor Savoy Brown in zijn “Savoy Brown Boogie” en “Leave my wife alone” voor Ten Years After in de Woodstock-versie van “Goin’ home”), maar door geknoei met de opnamen (double-tracking en speeding-up voor de insiders) komen deze niet helemaal tot hun recht. Maar Hooker gaf Chess van hetzelfde laken een pak door onder tal van pseudoniemen nog voor een vijftal andere platenfirma’s opnamen te maken. Wie dus platen heeft van Texas Slim, John Lee Cocker, Delta John, Birmingham Sam of het doorzichtige John Lee Booker mag zich in de handen wrijven…

Ronny De Schepper

01 J.L.Hooker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.