Hét grote jaarlijkse fietsgebeuren is natuurlijk de Ronde van Frankrijk. Zij het dat dit sedert een paar jaar nog enkel het geval is omdat ze midden de komkommertijd valt en er voor de nieuwsmedia toch bijna niks anders te rapen is. Sportief gezien is de aandacht van de « massa » sterk verslapt. De reden hiervoor is natuurlijk de enorme nivellering naar omlaag, gepaard met het superieure meesterschap van Bernard Hinault.

Dat was in « de tijd van Eddy Merckx » natuurlijk ook reeds zo, maar toen speelde toch nog een zekere nationale trots mee (flaminganten keerden zich vol overtuiging naar Roger De Vlaeminck, maar die heeft nooit iets in een Tour-avontuur gezien, ook dit jaar niet). Voor de komende Ronde is er voor de « Belgskes » echter enkel een zeer bescheiden rolletje weggelegd.
Iedereen kijkt naar… de afwezigen
Als de wielersport dan toch nog eens de passies heeft doen oplaaien dan is het door het geweldige exploot van de Sovjetrenners in de Ronde van Luxemburg. Met vijven gingen ze aan de haal in de laatste rit en geen enkele beroepsrenner was in staat het tempo te blijven volgen. Ze werden van de eerste tot de laatste uit de wielen gereden en gaven op of kwamen met meer dan tien minuten achterstand toe.
Toegegeven, de profs vatten de Ronde van Luxemburg eerder als een training op en de grote kanonnen waren elders aan het werk (Midi Libre, Ronde van Zwitserland), maar het geeft te denken… Zodanig zelfs dat, alhoewel er nooit veel animo is geweest voor de “open” wielerwedstrijden, men er niet meer onderuit zal kunnen te verlangen naar een harde confrontatie tussen Hinault aan de ene kant en Soekhoroetsjenkov, Barinov en andere Zagredinovs aan de andere kant. Maar dat is nog niet voor 1981 …
Evenmin zullen er Italianen aantreden in de Tour. De concurrentie met hun eigen Giro heeft al meer tot dit soort situaties geleid en voor dit jaar was het duidelijker dan ooit. De outsider Giovanni Battaglin heeft zonder al te veel tegenstand twee grote Rondes (Italië en Spanje) op zijn naam kunnen schrijven en voor hem is het dus uitgesloten zijn blazoen te blameren met een figurantenrolletje in de Tour. Maar meer nog dan dat is het totale falen van Saronni, Moser en andere Baronchelli’s opgevallen.
Samen met de Italianen blijft ook het gros der Scandinaven weg, want die hebben meestal een thuishaven gevonden in het land waar de citroenen bloeien. Nochtans zouden ook zij kleur aan een wedstrijd kunnen geven. Nu gaan enkel de Zweed Nilsson en de Noor Willmann (beiden in een Belgische ploeg) van start en dat is echt niet voldoende om voor animo te kunnen zorgen.
Hetzelfde kan worden gezegd van de Zwitsers die de Ronde in hun eigen land traditiegetrouw naar hun hand zetten, maar o.a. in Luik-Bastenaken-Luik hebben bewezen dat ze weer klaar staan om een eersteplansrol te spelen in het internationale wielrennen, net zoals in de tijd van Kübler en Koblet. Maar de Zwitsers hebben er reeds een overladen programma op zitten en blijven weg. Enkel in de oude-mannen-ploeg van Joaquim Agostinho zitten een paar Helveten-op-retour.
De leegte
Als we over Luik-Bastenaken-Luik spreken, komen we natuurlijk terecht bij de uitsluiting van Johan van de Velde en ook bij die van Jo Maas in de Ronde van België wegens het gebruik van hormonale doping. En met een vingerknip werd meteen ook de onklopbaar gewaande ploeg van Peter Post van de kaart geveegd. Zodanig zelfs dat ons inziens enkel onze landgenoot Ludo Peeters zich misschien verdienstelijk zal kunnen maken voor dit team. Tenzij Zoetemelk zich herpakt ?
Nochtans moeten wij, Belgen, niet hoog van de toren blazen. Zoals in de voorbereidende Rondes overduidelijk werd geïllustreerd, kunnen onze zogenaamde « beloftevolle jongeren » (die in de klassiekers inderdáád behoorlijk hebben gepresteerd) zich enkel als rittenkapers doen gelden : Fons De Wolf, Daniël Willems, William Tackaert, Jan Bogaert, Eddy Planckaert, Guido Van Calster en eventueel ook Noël De Jonckheere die echter door tegenslag wordt achtervolgd.
Zeer voorzichtig kunnen nog een paar jongeren ook een rol spelen voor ereplaatsen in het klassement zoals Jean-Luc Vandenbroucke en Eddy Schepers. Een Guy Nulens of een Jan Nevens kan zich al eens laten opmerken in het gebergte, maar zeker niet constant. Afgaande op hun recente prestaties is het ook erg twijfelachtig of Claude Criquielion, Rudy Pevenage, Ronny Claes en Paul Wellens in staat zullen zijn hun goed presteren in de Ronde van één of twee jaar geleden te herhalen. Gerry Verlinden van zijn kant (2de in het kampioenschap) schijnt net op tijd de juiste forme te hebben weergevonden.
En wat mogen we nog van oudjes als Michel Pollentier of Lucien Van Impe verwachten ? Niet veel meer, vrezen wij. Alleen Johan De Muynck kan misschien nog het meest regelmatig met de besten mee omhoog gaan.
En de Fransen zelf ? Die mogen van geluk spreken dat ze Bernard Hinault hebben, want daarnaast is het werkelijk de grote leegte. Van het grote duel met zijn vroegere ploegmaat Jean-René Bernaudeau is helemaal niets in huis gekomen omdat deze laatste, ondanks zijn overwinning in de « Midi Libre » (waaruit Hinault met een zonneslag verdween), het nooit heeft kunnen hard maken. Net zoals vorig jaar zal Hinault dus enkel zijn gezondheid als tegenstander hebben. Toch zonde van die Ronde…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.