Via een persbericht delen Artistiek Directeur en dirigent Philippe Herreweghe en Daan Schalck, voorzitter van de Raad van Bestuur van Collegium Vocale Gent mee dat met ingang van 1 augustus 2021 Piet Van Bockstal benoemd wordt als nieuwe Algemeen Directeur van Collegium Vocale Gent. (Klara)

Piet Van Bockstal (°1963) is een Belgische hoboïst, die na zijn studies bij Paul Dombrecht stage liep bij Hansjörg Schellenberger van de Berliner Philharmoniker en John Anderson van het Philharmonia Orchestra. Hij situeert zichzelf dan ook tussen de Franse en de Duitse school.

Hij werd laureaat van de Tenutowedstrijd 1988 en de CERA-wedstrijd 1990. Hij is eerste hoboïst van het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen (waar hij ook de muzikanten vertegenwoordigt in de programmaraad), maar we hoorden hem ook al met het orkest van Jeugd en Muziek (1992), het Walter Boeykens Ensemble (1992), de Vlaamse Opera (1993) en I Fiamminghi (1993 en ’94).
Toch geeft hij de voorkeur aan kamermuziek (ook binnen de Filharmonie, waar hij de concerten op het Elzenveld organiseert). Daarom vormt hij ook nog een duo met pianiste Katrijn Friant, gitarist Yves Storms en de Nederlandse harpiste Elaine Van der Wart en een hobotrio met Alex Van Beveren en Marleen Gorgon.
Ook is hij de drijvende kracht achter het blaaskwintet Arcane, gesticht in 1985. De andere leden zijn fluitist Francis Poskin, klarinettist Philippe Saucez, fagottist Paul Everaert en hoornist Christophe Feron. Vier van de vijf leden fungeerden in 1991 op een CD als solisten voor de sinfonia concertante (kv.297b) van Mozart.
Later stelden zij op 18 februari 1995 in Free Record Shop hun nieuwe CD “Blended” voor. Daarop staan hedendaagse bewerkingen voor houtblaaskwintet van klassiekers van Rossini, Debussy, Mendelssohn, Grieg, Brahms e.a.
Van Bockstal kan niet leven zonder muziek, maar wel zonder muziek maken zegt hij. Niet alleen wil hij zich daarom voortaan meer en meer met organiseren bezig houden, hij heeft ook zeer uiteenlopende interesses: Sergiu Celibidache, Miles Davis en Sting! En toen in de Adviesraad voor Muziek gevraagd werd een plaat met hiphop-muziek te subsidiëren, wist niemand natuurlijk wat we daarvan moesten denken tot… Piet van Bockstal zowaar een uiteenzetting gaf over het genre, inclusief een uitspraak over de uitvoerder in kwestie, die hij “niet slecht” vond, maar “niet altijd even goed”.

Referentie
Ronny De Schepper, Arcane stelt nieuwe CD voor, Het Laatste Nieuws 18 februari 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.