De Britse zanger/gitarist Noddy Holder van Slade viert vandaag zijn 75ste verjaardag.

Neville John Holder, de zoon van een glazenwasser, had op zijn dertiende een groep met schoolvrienden, The Rockin’ Phantoms. Daarna speelde hij in Steve Brett & the Mavericks, een band die vier singles maakte voor Columbia. Halverwege de jaren zestig werd hij door drummer Don Powell overgehaald bij de mod-groep The In Betweens te komen, waarin gitarist en bassist Dave Hill en gitarist/keyboardspeler en violist Jim Lea speelden. De groep noemde zich vanaf 1969 Ambrose Slade en speelde ska, vanaf 1970 werd de naam kortweg Slade. Onder die naam ging de groep muziek spelen die een combinatie was van blues en hardrock. De band haakte in op de glamrock-rage van die jaren en in 1971 scoorde de groep in Engeland een nummer 1-hit met de single “Coz I luv You”, die ook in andere Europese landen, waaronder Vlaanderen, een hit werd.
Samen met producer Chas Chandler was een sound uitgevonden die tot in 1974 gehandhaafd bleef: harde, makkelijk in het gehoor liggende muziek met alledaagse in streekaccent gezongen teksten, waarvan de titel bijna fonetisch geschreven werd. Daarna volgden andere hits zoals “Look wot you dun”, “Mama weer all crazee now”, “Gudbuy t’Jane” en “Cum on feel the noize”, en vooral een schitterende live-elpee met daarop o.a. hun vroegere hit “Get down and get with it” en een eigenzinnige versie van “Darling be home soon” van The Lovin’ Spoonful. Een aantal van deze nummers werden in Vlaanderen gebracht door de parodiegroep Salade (zie onderstaande foto).
Later volgden meer rustige successen als “Far Far Away”, maar ook het aanstekelijke “Merry Xmas everybody”. In het midden van de jaren zeventig was het echter afgelopen met de successen. Na 1984 stopte Holder met toeren, maar nam nog wel op met Slade. In 1991 zette hij er definitief een punt achter.

17 salade

Een gedachte over “Noddy Holder wordt 75…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.