Frans Cools (1923-1983) heeft een 15-tal toneelstukken, enkele radiospelen en een televisiespel geschreven. Zijn eerste werk “Niets dan de waarheid” werd in 1961 bekroond met de prijs van de provincie Antwerpen. Tot zijn bekendste toneelstukken behoren “Diagnose genezen” dat in 1965 de prijs van de Stad Brussel kreeg en door K.V.S. Brussel werd opgevoerd. In 1971 behaalde “Een harlekijn voor Flip” de Prijs van het Noordstarfonds. In datzelfde jaar zag ik een opvoering van dit stuk door Sint-Genesius met o.a. Johan de Belie, Josée Verbeke en Marcel Van Brussel.

“Een harlekijn voor Flip” vertrekt van een waar gebeurd fait-divers: er wordt een jongetje vermoord gevonden in het huis van een leraar. Het thema is echter niet de moordzaak zelf, maar in de confrontatie met de politie, met vriend en vijand, maar vooral met zichzelf komt het echtpaar tot een klaarder inzicht in hun verhouding. De dialogen (eigenlijk dubbele monologen) doen aan Pinter denken. Het thema is hetzelfde als dat van bijna twintig jaar later in de film “Deceived”: wat weet je eigenlijk over de persoon waarmee je samenleeft?
In 1982 schreef hij zijn laatste stuk “De doodskopvlinder”. Frank is een sympathieke jongeman die sinds zijn twaalfde in een rolstoel zit. Hij woont samen met zijn moeder, die hem behandelt als een klein kind, in een klein appartement in de stad. Ze hebben nauwelijks contact met de buitenwereld. Schijnbaar gelukkig houdt Frank zicht bezig met zijn vlinders, zijn moeder met het huishouden.
Daar komt verandering in als Frank zijn buurmeisje Vanessa ontmoet. Dankzij deze call-girl ziet hij in dat hij heel zijn leven gevangen heeft gezeten. Stilaan probeert Frank zich los te maken van zijn moeder wat de nodige spanningen meebrengt.
Met dit stuk behaalde Sieglinde Geerts van Tejater Aventoe uit Wiekevorst bij de deelname aan Het Vondeljuweel de Gouden Joost voor een verdienstelijke eerste regie. Zij kon daarvoor een beroep doen op de acteurs Jos Ermel, Peter Smolders, Cecile Verbruggen en Ellen Verstappen.
Er bestaat trouwens ook een Frans Coolsprijs. De bedoeling van deze wedstrijd is dat nieuwe stukken van Vlaamse auteurs in creatie worden gebracht. Frans Cools was immers meer dan 20 jaar secretaris van de Vereniging van Vlaamse Toneelauteurs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.