Het is vandaag 65 jaar geleden dat Indiana Jones is overleden. Inderdaad, de held uit de films van Steven Spielberg is geïnspireerd door de Amerikaanse ontdekkingsreiziger en archeoloog Hiram Bingham III.

HirambinghamIII

Bingham, die later gouverneur (van Connecticut) en senator zou worden, is vooral bekend omdat hij in 1911 de Peruaanse Incastad Machu Picchu herontdekte. Enkele jaren geleden zou hier nog ontdekte hebben gestaan, maar ondertussen is bekend geworden dat in 1866 de Duitse goudzoeker en houthandelaar Augusto Berns de bergstad vond en plunderde, met toestemming van de Peruaanse regering. Berns verkocht de historische schatten aan Europese musea. Nochtans was Machu Picchu een stad van de Inca’s die door de Spanjaarden nooit is ontdekt en daardoor ook niet vernietigd werd. En ondanks mijnheer Berns is in deze stad dan ook nog veel van de Inca-beschaving terug te vinden.
Aangenomen wordt dat de bouw van Machu Picchu werd begonnen rond 1440, onder leiding van Pachacuti. Tot aan de Spaanse verovering van het gebied in 1532 was de stad bewoond.
Over de functie van de stad zijn wetenschappers het niet eens. Alleszins, doordat de stad zo ontoegankelijk is, wordt algemeen aangenomen dat de stad geen doorsneefunctie had. De meest plausibele theorie is dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten. De stad heeft veel verblijven voor edelen en slechts een paar woningen voor hun dienaren. Toch konden er rond de 750 personen in de stad verblijven. Gedurende de regentijd, als er geen koningen aanwezig waren, zouden er veel minder mensen in Machu Picchu geweest zijn. Toen de Spanjaarden het rijk van de Inca versloegen, stopte de regelmatige trek van en naar Machu Picchu door edelen en raakte de stad verlaten.
Ik moet het toegeven: ikzelf ben pas in Machu Picchu geïnteresseerd geraakt door het gelijknamige nummer van Raymond Van het Groenewoud. In het begin van 2001 was hij daar met zijn toenmalige vriendin naartoe geweest, zoals hij mij toen meedeelde in een kattebelletje dat zo maar uit de hemel kwam gevallen:
“Hallo!
Ben net terug van Bolivië en Peru. Dat komt ervan als je een ondernemende vriendin hebt.
Veel groetjes,
Raymond”

Pas vele jaren later (in 2014) realiseerde ik me dat er een verband was met een vorig mailtje n.a.v. een KRO-programma over hem, waarin hij het vooral had over religie. Ik had hem toen zelf een mailtje gestuurd met de mededeling dat ik het een mooie uitzending had gevonden, vooral omdat religie bij hem terugging naar de oorspronkelijke betekenis van “religere” (verbinden) en niets te maken had met een instituut zoals de kerk b.v. Daarop was zijn antwoord:
“Dag Ronny,
Religere= verbinden?
Mooi dat ik dat nu weet, want geregeld vroeg ik me af: we zijn nu wel om de haverklap over religie bezig, maar weet iemand hier over welk basisbegrip we het hebben? Ondanks mijn verregaande luiheid was ik van plan (als ik ooit eens vijf minuten heb) stomweg het woord op te zoeken in een Winkler Prins of zo.
Mij stoort het ‘recupereren door de KRO’ niet, ik zie geen vijandelijke grootmachten voor m’n geestesoog verschijnen. Wat ‘n gemak,hé?
Allee hoow, het beste met de gezondheid en tot een van de dagen.
Veel groetjes,
Raymond”

Toen in 2014 dan eindelijk mijn nikkel was gevallen, stuurde ik een mailtje naar zijn manager Johan Kerkhofs (Raymond was ondertussen opgehouden me persoonlijk te mailen)
“Dag Johan,
Nu ik al jaren niet meer verplicht ben de muziekactualiteit op de voet te volgen, kan het natuurlijk gebeuren dat ik pas veel later een nummer ontdek. Zo ben ik pas sinds enige tijd helemaal weg van Machu Picchu van Raymond uit 2001. Toegegeven, vooral omwille van de gitaarriff, maar ik ben toch ook zeer geïntrigeerd door de tekst. Ik begrijp er namelijk geen snars van en al helemaal niet in relatie tot de titel.
Ik weet dat Raymond niet graag zo’n dingen uitlegt en dat hoeft ook niet, maar kan hij me niet gewoon een hand reiken en me zeggen of dit nu een ‘gewoon’ liefdeslied is (eerder dan een ‘ongewoon’, maar goed) ofwel misschien zelfs een religieus lied?
Met dank bij voorbaat,
Ronny De Schepper”

En het antwoord van Johan luidde: “Hallo Ronny,
Raymond kondigt dit lied de laatste tijd aan met: ‘Een lied over het menselijk tekort’.
Inderdaad, bijna religieus zoals je dat omschrijft: hij had een speciaal gevoel op de plaats, Machu Picchu. (Hij is er met zijn toenmalige vriendin op haar verzoek naartoe geweest.)
Hij sprak toen ook over een nietig gevoel in deze grootse natuur…
Nog een fijne kerst!
Johan”

Na de beruchte nieuwe versie van “Vlaanderen boven” uit 2016 met daarin een vergelijking van Vlaanderen met nazi-Duitsland (“met de moslim als jood“), vind ik het wel spijtig dat ik Raymond heb aangemoedigd in deze “religieuze bevlieging”. Zoals gezegd, beschouwde ik het als los staande van institutionele godsdiensten, maar als dan blijkt dat hij zo denkt over de islam, dan moet ik dit standpunt toch gaan herzien. Vergelijkingen met de jaren dertig zijn sowieso altijd beter te vermijden, maar als men die vergelijking dan toch al meent te moeten maken, zijn de moslims uiteraard niet te vergelijken met de joden, maar juist met de nazi’s, zoals Wim Van Rooy in zijn boek duidelijk heeft aangegeven. Het verwondert me zelfs dat de anders altijd zo vlug op de tenen getrapte joodse gemeenschap hiertegen nog niet heeft geprotesteerd.
“De fundamentele gelijkenissen tussen het nationaalsocialisme en de islam zijn: Führerprinzip (onaantastbaarheid van profeet en dogma), übermenschlich (herrenvolk-principe middels de ‘oemma’), totalitair (islamitische wet of sharia), expansief-oorlogszuchtig (jihad), de vrouw als broedmachine en Jodenhaat (en dan vergeet hij nog de haat tegenover homo’s, RDS). Maar dat betekent (gelukkig) uiteraard niet dat elke moslim een nazi is, net zoals ook niet elke Duitser of zelfverklaarde Hitler-aanhanger een totalitaire Jodenhater of -moordenaar was. We weten echter wat relatief kleine groepen die hun ideologie serieus nemen kunnen aanrichten.” (Wim Van Rooy)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.