Het is vandaag al twintig jaar geleden dat de Mexicaanse acteur Anthony Quinn is gestorven aan een longontsteking en ademhalingsproblemen.

Antonio Rudolfo Quinn Oaxaca werd geboren in Chihuahua als de zoon van een Iers-Mexicaanse vader die in Los Angeles werkte als cameraman. Na het overlijden van zijn vader was hij genoodzaakt voor zijn oma, moeder en zusters te zorgen. Hij werkte in een matrassenfabriek, speelde saxofoon in het evangelisch orkest van Aimee Semple McPherson en studeerde en werkte met architect Frank Lloyd Wright. Wright overtuigde Quinn ervan om de toneelschool te gaan volgen om zijn spraak te verbeteren. Zodoende werd de weg naar het theater geopend.
Quinn had al op het toneel gestaan met Mae West in “Clean Beds” (1936) en al een eerste rol gehad in de film “Parole” (1936), toen hij regisseur Cecil B. DeMille terechtwees ten overstaan van het voltallige filmteam. Quinn speelde op dat moment een Cheyenne-indiaan in “The Plainsman” (1937). Na een zoveelste tirade van de regisseur reageerde hij door te vertellen hoe de scène wél gefilmd kon worden en dat DeMille de $75 dagsalaris in zijn gat kon steken. DeMille staarde Quinn hierop enige tijd zwijgend aan en verkondigde toen dat Quinn gelijk had. De setting werd gewijzigd. DeMille zei hier later over: “It was one of the most auspicious beginnings for an actor I’ve ever seen.”
Quinn speelde in nog twee films (“The Buccaneer” uit 1938 en “Union Pacific” uit 1939) van de beroemde regisseur. Hij verleidde en trouwde DeMilles geadopteerde dochter Katherine en regisseerde in 1958 the remake van “The Buccaneer”, met DeMille als uitvoerend producent. Dit werd DeMilles laatste project voor diens dood. Quinn ontkwam aan het label ‘DeMilles schoonzoon’ door een aanzienlijke eigen reputatie te verwerven. Hij hield het meer dan zeventig jaar vol in de filmindustrie. 

43 the guns of navarone

Een blockbuster waarin Quinn te zien was, is “The Guns of Navarone” van Jack Lee Thompson uit 1961. De scenarist was Carl Foreman, die zich natuurlijk baseerde op het boek van Alistair MacLean. Naast hemzelf was er nog een hele “starcast”, met David Niven, Gregory Peck, Irene Papas, Richard Harris, enz. enz. En natuurlijk mogen we ook de muziek van Dimitri Tiomkin niet vergeten! In 1967, Carlo Ponti produced a film based on Gheorghiu’s book, “The 25th hour”. The movie was directed by Henri Verneuil, with Anthony Quinn as Johann, Virna Lisi as Suzanna and Serge Reggiani as Traian. In 1990 was al heel duidelijk te merken dat hij moeite had met zijn ademhaling in “Revenge” van Tony Scott, waarin hij een soort van maffiabaas speelt die wraak neemt op zijn voormalige vriend J.Cochran (rol van Kevin Costner) als die er met zijn vrouw (Madeleine Stowe) vandoor gaat… Twelve years later, in 2000, Quinn and Stowe would work together again in the film “Avenging Angelo”, playing father and daughter.
Quinn werd vier keer genomineerd voor een Oscar en verzilverde die nominaties twee keer, beide keren in de categorie ‘beste mannelijke bijrol’ in 1952 (voor “Viva Zapata”, zie bovenstaande foto) en 1956 (voor “Lust for Life”, opnieuw een biopic, deze keer over Vincent Van Gogh). Het bleef bij een nominatie voor “Wild Is the Wind” in 1957 en “Zorba de Griek” in 1964, waarin Anthony Quinn geschiedenis schreef door als allereerste Hollywood-acteur zijn blote kont te tonen. Hij heeft van alle Oscarwinnaars, met de meeste Oscarwinnaars (voor acteerwerk) samengespeeld, namelijk 46 (28 acteurs en 18 actrices).
Quinn is drie keer getrouwd geweest: zoals gezegd eerst met Katherine deMille, daarna met Iolanda Addolori en Kathy Benvin. Hij was de vader van in totaal dertien kinderen die voortkwamen uit deze huwelijken en uit buitenechtelijke relaties. Dat de werkelijkheid vaak cynischer blijkt te zijn dan de fantasie van de filmwereld, mag geïllustreerd worden door het feit dat de kleine Christopher, het zoontje dat Anthony Quinn bij zijn wettelijke echtgenote Katherine De Mille zeer tegen de wil van vader Cecil had verwekt, de dood vond in het zwembad van acteur W.C.Fields, die erom bekend stond een hekel te hebben aan kinderen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.