Luk De Bruyker (Gent1953) stichtte in 1968 het figurentheatergezelschap en marionettentheater Theater Taptoe. De Bruyker was er actief als scenograaf en figurenspeler.

Vanaf 1973 verzorgde Freek Neirynck de regie van de stukken. Twee jaar later werd hij er huisauteur/acteur/regisseur. Van 1978 tot 2003 stond Neirynck in voor de artistieke leiding van het gezelschap.

Het gezelschap reisde meer dan veertig jaar de wereld rond. In Turkije verwierf De Bruyker de titel van “Hayali”, wat zoveel betekent als grootmeester in het Turkse schimmenspel en maakte hij gebruik van de traditionele schimmen Karageus en Hacivat. Taptoe verwief drie maal de titel van Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. Luk De Bruyker is “Ridder in de Kroonorde”. De laatste jaren evolueerde Taptoe meer en meer naar een muziektheater gezelschap vaak in samenwerking met het blazersensemble I Solisti del Vento.

Op 31 mei 2010 werden alle activiteiten stilgelegd omwille van de stopzetting van de subsidies door de Vlaamse Gemeenschap. Alle poppen werden overgedragen en zijn eigendom van Het Firmament (centrum voor cultureel erfgoed van de podiumkunsten. Luk De Bruyker en Alain Ongenaet waken verder over het erfgoed onder TAPTOE’s erf.

Producties

Kind van het Jaar
Thomas zit te dromen in de klas
Marjorein de majorette
Vina Bovy, de pêle-mêle van een operadiva
Reggae Peggy (nr.15 van 1987)

In 1993 richtten Luk De Bruyker en Freek Neirynck het gezelschap “’t Spelleke van de Drei Kluite van Pierke Pierlala” op. Pierke Pierlala is een van de vele personages die Luk De Bruyker vertolkt (foto Donarreiskoffer via Wikipedia). Pierlala of Pierke Pierlala is een Vlaams folkloristisch figuur, bekend van het gelijknamige volksliedje. Hij wordt vooral met de stad Gent en de gemeente Ursel in Oost-Vlaanderen geassocieerd. Pierke Pierlala verkondigt in de gedaante van Luk De Bruyker een politiek satirisch monoloog bestemd voor volwassen. Neirynck staat eigenhandig in voor de teksten van Pierlala en noemt zich daarom “tekstfoernisseur”. Het gezelschap legt de klemtoon op meer volkse en politiek satirische toneelstukken die gebracht worden in het Gents dialect. Jaarlijks organiseert ’t Spelleke van de Drei Kluite van Pierke Pierlala voorstellingen, o.a. tijdens de Gentse Feesten. ’t Spelleke werd hierdoor al rap omschreven als “monument” voor de stad Gent.

Op vrijdag 29 december 2000 kon u voor het laatst in het Minnemeerstheater terecht voor “Oink”, de bewerking door Danilo Conti, Antonella Piroli en Freek Neirynck van het uiterst bekende sprookje over de wolf en de drie biggetjes. In zijn stukken voor volwassenen heeft Theater Taptoe de gewoonte om op de politieke actualiteit in te spelen, in dat geval zou dit dan “de wolf en de drie schaapjes” geworden zijn, maar omdat dit een stuk is voor de allerkleinsten heeft men zich toch maar aan de versie met de varkentjes gehouden. Het stuk wordt heel toepasselijk gespeeld door Wennie De Ruyck en Dirk De Strooper. De Ruyck moest diezelfde avond in de Tinnen Pot ook nog voor de voorlaatste keer de handschoen opnemen tegen Walter De Groote in “Boks” van Marthinus Basson.

Met de ‘afschietsproductie’ in november 2015 trok ’t Spelleke de deur achter zich dicht. Als voornaamste reden om te stoppen verwezen Luk De Bruyker en Freek Neirynck naar het ‘huidige politieke klimaat’. In 2016 verhuisde het archief van de organisatie naar Amsab. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.