Stig Broeckx (foto Jeremy Günther Heinz Jähnick via Wikimedia) kwam vandaag precies vijf jaar geleden zwaar ten val tijdens de Ronde van België en lag zes maanden lang in coma. Anderhalf jaar later moest hij alles opnieuw leren: van stappen tot spreken en fietsen. Twee jaar geleden was dit proces nog het onderwerp van een televisiereeks, maar de laatste tijd horen we niks meer van Stig. Hoe zou het met hem zijn? Heeft hij nog progressie gemaakt of is zijn toestand gestagneerd? Ik verneem het graag van jullie…

Nadat hij in 2013 tweede was geworden op het Belgisch kampioenschap wielrennen voor elite zonder contract, kreeg Stig Broeckx meteen een profcontract aangeboden door de Lotto-ploeg, waarvoor hij ook al als belofte had gereden. Hij werd in zijn eerste profjaar onmiddellijk geselecteerd voor de Ronde van Vlaanderen en maakte zich hierin bijzonder verdienstelijk voor het team. Aan zijn beloftevolle carrière kwam echter plots een eind door een ongeval tijdens de Baloise Belgium Tour.
Tijdens de voorlaatste rit wilden twee motoren het peloton inhalen, maar kwamen ten val en werden in de groep gekatapulteerd. Achttien renners kwamen ten val, maar Stig Broeckx was de enige waarvan men onmiddellijk zag dat het ernstig was. Hij bevond zich meteen in comateuze toestand en de Franse renner Loïc Chétout heeft door zijn hoofd te stabiliseren ervoor gezorgd dat het allerergste kon worden vermeden.
Zes maanden lang zou Broeckx zich in een vegetatieve toestand bevinden. Pas in december meldde de ploegarts van Lotto-Soudal dat hij niet meer in coma lag en de harde revalidatie kon beginnen.
Het strafste was dat Stig Broeckx een dag eerder ook al ten val was gekomen waarbij hij zijn staartbeen had bezeerd. Het was dan ook twijfelachtig of hij die 28ste mei nog wel van start zou gaan, maar uiteindelijk besloot hij van wel.

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Hoe zou het nog zijn met… ? 4.Stig Broeckx

 1. Ik heb de aflevering van “Bargoens” ( VRT ) over Stig op 19.02.2019 bekeken . Ik werd er stil van ; zelden zo’n ontroerende reportage gezien . Indrukwekkend hoe een mens na zulk een diepmenselijke tragedie toch nog ondanks alles de moed en de volharding weet op te brengen om naar beterschap en naar een zo goed mogelijk herstel toe te werken . Hoe futiel blijken daarbij al onze persoonlijke tegenslagen en kwaaltjes …
  In die zin was deze aflevering dan ook een echte “eye-opener” voor mij . De eerstvolgende weken voorlopig nog terug te bekijken op vrt.nu ; hopelijk later nog gevolgd door een eventuele heruitzending . Hoed af ondertussen voor Stig .Veel sterkte wens ik hem toe . Wat een indrukwekkend voorbeeld geeft hij aan zo vele anderen die om een of andere reden aan hun eigen revalidatieproces moeten werken . En voor het overige een dikke pluim voor de onverdroten liefdevolle inzet van zijn ouders , zijn vriendin en de mensen van het revalidatiecentrum van Pelt . Tenslotte : dank U mijnheer Eric Goens voor dit tactvolle portret .

  Like

 2. Het viel mij op dat in de programma’s van Eric Goens (de reeks en de film) geen enkele keer de naam Loïc Chétout viel. Dat doe jij wel. Tenzij ik niet goed luisterde natuurlijk. Ik vond dit onthutsend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Vandaag 31/7 was Stig aanwezig als peter van de Antwerp Cycling Tour voor aspiranten in Merksplas. Een crème van een gast… Veel respect voor hem. Onze dochter koerst daar mee en staat met hem op de foto…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.