Het is vandaag al veertig jaar geleden dat in Antwerpen acteur Marcel Hendrickx is gestorven. Het is weer typisch zo iemand die door het internet is vergeten. Een “postzegelfotootje” is het enige wat ik heb gevonden (op de pagina van hoorspelen.eu), maar gelukkig heb ik dankzij Luc De Ryck uiteindelijk dan toch een bruikbare foto gevonden uit de (weliswaar geflopte) serie “Bel de 500”. Op mijn eigen blog was hij wel al te zien op de foto van het Nieuw Nederlands Toneel van Frans Roggen (hij is de derde van links op de achterste rij).

Marcel Hendrickx werd geboren in Temse (zijn ouders woonden op de Oostberg), maar amper een jaar na zijn geboorte verhuisden ze al naar Wilrijk. Na enige tijd als kapper te hebben gewerkt kwam hij via een Borgerhouts zangkoor in oktober 1941 bij de Koninklijke Vlaamse Opera. Hij speelde en zong er enkele rollen en stapte vervolgens over op de Koninklijke Nederlandse Schouwburg, waar hij gedurende 18 jaar de meest uiteenlopende rollen te spelen kreeg. Zo speelde hij tijdens het speelseizoen 1951-1952 samen met Stella Blanchard de titelrollen in Shakespeares “Romeo en Julia“.
Na 1964 stond hij nog slechts incidenteel op de planken, maar hij was wel met hoge frequentie actief als radio- en televisie-acteur. Hij was een vaste kracht in de meeste BRT jeugdseries vanaf 1963-1964 toen hij een rol had in “De Tijdscapsule”. In 1965 was hij een baljuw in “Johan en de Alverman”. In 1966 was hij Commissaris Talboom in “Axel Nort”. In 1969 speelde hij mee in “Fabian van Fallada”. In 1973 vertolkte hij de rol van Bruno Pienter in “De Kat”.
Hij speelde ook mee in tientallen televisiefilms en enkele televisieseries doorheen de jaren ’50, ’60 en ’70. Zo speelde hij in het begin van de jaren zeventig de rol van notaris Blomkwist in “De kleine waarheid” en in 1979 was hij Gaston Malfeyt in “Maria Speermalie”.
Als luisterspelacteur was hij onder andere te horen in “De vertraagde film” (Herman TeirlinckFrans Roggen, 1967), “Een geluk dat we geld hebben” (Kirsti Hakkarainen – Jos Joos, 1969), “Een bruiloftsdag” (Paolo Levi – Herman Niels, 1970), “Het ruilhoofd” (Andries Poppe – Jos Joos, 1971) en “Ella” (Rhys Adrian – Frans Roggen, 1971).

Referenties
Marcel Strybol, De acteur Marcel Hendrickx was een Temsenaar, Het Vrije Waasland, 5 juni 1981 en Wikipedia

36 marcel hendrickx in bel de 500

4 gedachtes over “Marcel Hendrickx (1920-1981)

  1. Ik heb Marcel Hendrickx nog geweten als regisseur van het Stal theater in Oelegem begin jaren ’70. Ik heb toen samen met de fietsenmaker annex amateurtoneelspeler, uit Ranst Marcel Pauwels, die koersfietsen bouwde voor Luc Philips, ook van 1920 was en 98 jaar oud werd, een voorstelling gezien. Marcel Hendrickx was een gezellige en grote acteur, te jong gestorven.

    Geliked door 1 persoon

  2. Pouvez-vous me dire si cet acteur avait de la famille, frères ou soeurs à Hasselt ? merci pour votre réponse

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.