Weg met Eddy Bellegueule is een autobiografisch roman (vertaald uit het Frans) van de 21-jarige Edouard Louis. Eddy Bellegueule is eigenlijk zijn echte naam en dit debuut is een afrekening met zijn verleden, meer bepaald zijn jeugd in een dorpje in Picardië. Hij werd geboren in 1992 in een arm arbeidersgezin en groeit op in een grofgebekt, machistisch milieu: vaders die veel drinken, vrouwen die hun mannetje staan, vechtpartijen en verheerlijking van vechtersbazen.

Maar Eddy is anders, van bij zijn geboorte. Hij is meisjesachtig, dat blijkt uit zijn tongval, zijn houding, zijn manier van lopen… Op school wordt Eddy zwaar gepest, hij wordt een mietje genoemd en ook thuis wordt hij wel eens vernederd. Zijn alcoholische vader schaamt zich voor deze zoon. Eddy doet alles om er minder vrouwelijk voor te komen, probeert voetbal te spelen, relaties met meisjes aan te knopen. Maar uiteindelijk kan hij zijn homoseksuele natuur niet veranderen. Hij zoekt een vlucht uit het verstikkende milieu. Een erg miserabilistisch boek, dat eigenlijk niet van deze tijd lijkt te zijn. Het doet denken aan de jeugd van Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen), met dit verschil dat Eddy door zijn geaardheid niet aanvaard wordt in zijn machomilieu. Een schrijnende getuigenis!

Fons Mariën, 04/11/2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.