De Vlaamse toneelauteur Pieter de Prins zou vandaag zijn 95ste verjaardag vieren, maar ik kan daarvan nergens een bevestiging vinden. Meer zelfs, hij is ook weer zo iemand die door het internet is vergeten en daarom moet u het helaas zonder foto stellen…

Pieter de Prins werd geboren in Vilvoorde. Hij studeerde journalistiek en handelswetenschappen. Tussen 1947 en 1957 was hij als journalist verbonden aan “Het Laatste Nieuws”. Daarna was hij werkzaam op de voorlichtingsdienst van Congo en Ruanda en Burundi. In 1959 schreef hij de eenakter “De Stoel”. Drie vermoeide wandelaars vinden een stoel. Ze vechten erom. De jonge man bemachtigt te stoel, maar staat hem af aan het meisje. De man van middelbare leeftijd weet door zijn egoïsme de stoel voor zich te krijgen. Na een twist besluiten ze alle drie tege­lijk op de stoel te gaan zitten. Dan verschijnt er een agent. Hij komt de stoel weghalen. De stoel is immers bestemd voor de hond van de eerste minister…
Drie jaar later werd dit stuk gevolgd door “De Gieren”. Twee oudjes zitten in een kamer bij een open lijkkist met daarin het lijk van hun afgestorven zoon. Tien jaar lang hebben ze hem op deze wijze bij zich gehouden. Waarom moest hij doodgaan? Waarom precies hij? Waarom niet één van hen beiden? Hij was immers een heilige. En nog zo jong. Tot de jonge heilige hen bemoedigend een knipoogje toewerpt. Ze krijgen immers inderdààd de kans om zijn begeerde plaats in te nemen. Tijd voor een fikse klap, wat nagels en wat planken, en in de hemel klopt opnieuw de inventaris van de heiligen…
Pieter de Prins is ook de auteur van een toneelbewerking van “Menuet” van Louis Paul Boon, maar ik ben er niet helemaal zeker van dat het deze versie was die destijds door KVS-Brussel werd gebruikt. In 2009 werd de tekst wel gebruikt door Theater Platteau (foto Jan Huysentruyt) uit Izegem met Mieke Wylin als het meisje en Dries Werbrouck als Boons alterego in een regie van Bart Cafmeyer.
Van Louis Paul Boon heeft Pieter de Prins ook “De bende van Jan de Lichte” gedramatiseerd dat in 1974 werd opgevoerd door het Mechels Miniatuur Theater. Ondertussen was hij ook adjunct-adviseur aan het Belgisch Instituut voor Voorlichting en Documentatie geworden en docent “Wereldliteratuur” en “Toneel” aan het Instituut voor Journalistiek. Hij is een tijdje voorzitter geweest van de Sectie Toneel van de Conferentie der Nederlandse Letteren en ondervoorzitter van de Raad van Advies voor Toneel.

Ronny De Schepper
(met dank aan Tine Degrauwe)

Een gedachte over “Pieter de Prins wordt 95…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.