Vandaag is het precies 125 jaar geleden dat de Brit Arthur Linton de zesde editie van de wielerklassieker Bordeaux-Parijs won. Een dag minder dan twee maand later (namelijk op 23 juli) zou hij reeds overlijden. Shortly after his win in the Bordeaux-Paris, Linton entered two more races in London and Paris, but ill health forced him to retire from both. After the Paris race Linton’s health was so poor that he was forced to return home to Aberaman. On 23 July 1896, at the home of a Mr. Michael Thomas a local contractor from Aberdare, Linton died of complications brought on by typhoid fever.

37 choppy warburton

Although not an issue at the time of his death, in the years following Linton’s image was tarnished by speculation that his death was caused by doping (*). The seeds of the story began in 1897, when Linton’s teammate in the Gladiator team Jimmy Michael was banned from racing in Britain due to a doping controversy. It was well known that Michael’s and Linton’s manager Choppy Warburton would carry a ‘little black bottle’ of a unknown substance to revive his flagging cyclists. Michael was pitched against Charley Barden in the five-mile race. What happened next – indeed whether it happened in London or at another Chain Race in Germany – is now lost. But stories start with Michael taking a drink offered to him by Warburton and end with his riding poorly to his falling off his bike, remounting and setting off in the wrong direction. The one thing accounts agree on is that the crowd shouted “Dope!”
Michael’s strange behaviour at this meeting, and his withdrawal, led him to accuse Warburton of doping him. Many rumours surrounded Warburton but none had been proven and he sued for libel. It’s unclear whether the case was heard. Warburton died two years later and the report of his death in the New York Times concluded: “Michael is said to have accused Warburton of poisoning him, and a suit for libel was instituted by the trainer, who later consented to an amicable settlement, although during the past season frequent rumors have come from London that Michael was to be returned to England to appear in the case.”
In the background of whatever happened is a report that Warburton bet not on Michael at one or more Chain Races but against him. The French historian Pierre Chany says Warburton drugged Michael to make him lose. Michael had drawn the attention of an American agent called Bliss who had offered him exhibition races in the USA. The speculation is therefore that Warburton drugged his rider to discourage Bliss’s plans and to keep Michael for himself. But it is only speculation. Anyway, this resulted in Warburton being effectively banned from all cycling events and Michael’s relocating to America. Although no record of the contents of Warburton’s bottle was ever discovered it was speculated to be either strychnine or a substance known as ‘trimethyl’. Although doping was not illegal under the rules of cycling at the time, and was common in many racing sports, it was felt that Warburton and Michael had crossed the line of acceptable behaviour.
De suggestie dat ook Jimmy Michael kort daarna (dat op zich is al relatief, want we spreken hier van 21 november 1904) is gestorven aan de drankjes van Warburton, blijkt echter niet te kloppen. Michael had zijn eigen carrière al om zeep geholpen door zijn vergaarde fortuin op de paarden te vergokken en toen hij in 1903 in Berlijn ook nog eens een zware val maakte, waarbij hij een schedelbreuk opliep, waarna hij voortdurend werd geplaagd door hoofdpijn, leidden deze twee feiten naar overmatig alcoholgebruik en het is dààraan dat Michael uiteindelijk is bezweken.
In 2013 schreef Vlaming Jan Boesman over dit alles een boek dat de merkwaardige titel “De fiets van Lautrec” meekreeg (uitgeverij Atlas Contact). Waarom dat zo is, legde hij destijds uit tegen Tom Le Bacq van Het Nieuwsblad: “Een affiche van de Franse kunstenaar Toulouse-Lautrec uit die tijd is het beginpunt. Van de 32 affiches die hij in zijn leven ontwierp, is er één die hij nooit heeft mogen afwerken. De kunstenaar, een groot wielerfanaat, maakte tijdens de klassieker Bordeaux-Parijs een afbeelding van Linton voor het Britse fietskettingenmerk Simpson. Op de achtergrond staat een renner te voet, en grijpt een dokter in zijn tas om hem ter hulp te schieten.”
Dat is dus uiteraard Warburton. In tegenstelling tot nu, waarin de Fransen de eersten waren om “le cyclisme à deux vitesses” aan te klagen stonden ze daar toen niet echt negatief tegenover: het hoorde erbij. In het Verenigd Koninkrijk maakten ze er echter wél een probleem van. En alhoewel Toulouse-Lautrec had travelled to London in 1896 to make first sketches of the Welshman (**) before completing them in Paris. Simpson rejected Lautrec’s drawing because of technical details. Nevertheless 200 copies of the poster were printed. The National Museum of Wales bought one in the 1960s although it is not on display.

Referentie
Tom Le Bacq, Vlaming bewijst: al in 1896 namen wielrenners doping, Het Nieuwsblad, 13 juni 2013

(*) Ook Hans Vandeweghe bestrijdt deze opvatting in zijn boek “Wie gelooft die renners nog?”. Volgens hem stierf Linton aan buiktyfus. En zelfs voor wie dan toch nog een relatie ziet met zijn sportbeoefening: Lintons broer stierf aan precies hetzelfde en die was géén wielrenner (p.206).
(**) Volgens Wikipedia gaat het echter wel over Jimmy Michael en niet over Arthur Linton, zoals Boesman beweert. Om eerlijk te zijn: op de tekening zelf valt niet uit te maken of het Linton of Michael is. Kijk zelf maar.

2 gedachtes over “125 jaar geleden: de Brit Arthur Linton wint Bordeaux-Parijs

  1. Beste Ronny, mijn tante stuurde me jouw blog door: fijn stuk, en dank ook voor de aandacht voor m’n boek. Het zit eigenlijk zo: Michael is de man op de voorgrond van de affiche (Wikipedia heeft het dus juist), Linton is (vermoedelijk) de man op de achtergrond. Maar het krantenartikel doet idd misschien verkeerdelijk uitschijnen dat Linton de man op de voorgrond is. En dat is idd niet het geval. Bij deze uitgeklaard ;-) Groet! jan

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.