Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest van de Duitse auteur Joachim Meyerhoff is grotendeels autobiografisch en verhaalt over een jongen die opgroeit met zijn familie in een psychiatrisch centrum voor kinderen, waar zijn vader de directeur is. Met zijn ouders en broers leeft hij dus in een huis in het domein van dit centrum in Noord-Duitsland.

Het verhaal begint wanneer de jongen zeven is en eindigt wanneer hij 24 is. Het verhaal is heel anekdotisch, met vaak heel leuke, grappige anekdoten over dit merkwaardige leven. Veel gaat over de onderlinge relaties in dit gezin, met de nadruk op de relatie met de vader. Naar het einde toe wordt het verhaal ernstiger (b.v. de breuk in de relatie tussen de ouders) en somberder, eindigend met de doodsstrijd van de vader.

Een heel lezenswaardig boek dat heel vlot leest, weliswaar geen onmisbare lectuur is maar toch bijblijft.

Fons Mariën, 23/11/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.