“Cultuurrelativisme jegens een fascisme waaraan geen enkele cultuur verplicht is zich te onderwerpen is niets minder dan collaboratie.” (Zineb El Rhazoui, Vernietig het islamitisch fascisme)

De auteur is een Franse journaliste van Marokkaanse afkomst, die werkte voor Charlie Hebdo. Ze overleefde de bloedige aanslag door jihadisten van januari 2015 omdat ze die dag niet aanwezig was. In dit pamflet trekt ze fel van leer tegen wat ze het islamitisch fascisme noemt. Zo richt ze haar pijlen tegen het begrip islamofobie (bedoeld om alle kritiek op de islam in de kiem te smoren), tegen de smoes van de ‘ware islam’ (jihadisten zouden zogenaamd niets met de ware islam te maken hebben), verklaart ze in detail waarom ze spreekt over fascisme en vergelijkt ze met het extreem-rechtse fascisme. Verder is ze fel gekant tegen alle collaborateurs van het islamisme, bij extreem-links, zelfs bij sommige feministen, bij zgn. cultuurrelativisten en de gematigde imams, bij wie de terreur niet leidt tot een kritiek op de islamtraditie. Ten slotte verklaart ze dat er in islamlanden geen islamofobie is, maar wel godslastering en afvalligheid waarop strenge straffen staan. Ze klaagt het gebrek aan steun van het Westen aan voor wie in islamitische landen echt vecht voor emancipatie en democratie.

Dit pamflet is kort maar hevig. Toch onderbouwt Zineb El Rhazoui haar betoog met stevige argumenten en voorbeelden uit de islamgeschiedenis. Alhoewel vooral gericht op de situatie in Frankrijk, is haar betoog ook voor ons van belang. Lectuur ervan is aanbevolen en zal niemand onberoerd laten.

Fons Mariën, 14/05/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.