De Britse zanger Eric Burdon viert vandaag zijn tachtigste verjaardag. In de tijd van de Blommenkinders werd ik soms Eric Burdon genoemd. Helaas niet omwille van mijn vocale capaciteiten, maar vooral omwille van mijn acne (zie onderstaande foto). Daarom heb ik ook van Burdon een foto gezocht, waarop zijn acne is te zien, maar het spreekt eigenlijk vanzelf dat men heeft getracht deze “uit te wissen” ofwel door fotoshop ofwel door de foto’s gewoonweg niet te gebruiken. Hoe dan ook, ik was op die manier wel verbaasd dat hij dus tien jaar ouder dan ik blijkt te zijn. Dan zou die acne toch al weg moeten geweest zijn?46 Puistenkop aan het kerkorgelWat ik toen nog niet wist, dat was dat Eric Burdon nog om iets bekend stond, wat niets met zijn stem of met zijn acne had te maken, namelijk zijn penis. Misschien herinner je je nog die kunstenares uit de omgeving van Frank Zappa die penissen van rockvedetten vereeuwigde door ze in plaaster af te gieten? Rod Stewart vertelt erover in zijn autobiografie: “They came to our hotel, bringing with them, in a bag, autographed samples of previously cast appendages, which they solemnly put out on a table for inspection: plaster phalluses of Jimi Hendrix and Eric Burdon ware the two authenticated samples offered for our approval, as I recall. And then the girls offered to ready us for casting, should we wish to be thus commemorated. Obviously it would have been a pleasure and an honour. However, Woody and I took a look at the rather challengingly splendid specimens on the table before us, considered for a moment the slightly more modest scale of our own endowments, and said, ‘Hmm. Nah, I don’t think so, thank you.'” (p.96)
Eric Burdon was in die tijd de leadzanger van de The Animals. In 1958 had Alan Price reeds The Alan Price Combo opgericht, maar kort nadat Burdon zich in 1962 had aangesloten bij die band, werd de naam veranderd in The Animals. De groep combineerde blues met rock. In de Verenigde Staten waren zij een van de toonaangevende bands van de British Invasion. Naast Burdon als zanger en Price op orgel bestond de band uit Hilton Valentine op gitaar, Chas Chandler op basgitaar en John Steel op drums. De groep maakte een paar grote hits, zoals “The House of the Rising Sun”, “Don’t Let Me Be Misunderstood” en “Bring It on Home to Me”.
Alan Price verliet de groep in de zomer van 1965 na onenigheid met vooral Eric Burdon en werd vervangen door Dave Rowberry. Het had geen gevolgen voor de populariteit van de groep. Ook “We Gotta Get out of This Place” en “It’s My Life (and I do what I want)”, dat mijn emblematisch nummer werd, werden hits.
Begin 1966 vertrok John Steel. Hij werd opgevolgd door Barry Jenkins. De groep stapte ook over naar een ander platenlabel: van Columbia naar Decca. De grootste hit van de groep in deze samenstelling was “Don’t Bring Me Down”.
In september 1966 vielen The Animals helemaal uit elkaar. Eric Burdon ging verder met een nieuwe band als Eric Burdon and the Animals, met als uitvalsbasis Californië in de VS. Alleen de drummer Barry Jenkins ging met hem mee. Ook met deze groep bleek Burdon te kunnen scoren: zijn grootste hit was “San Franciscan Nights”, waarmee hij aanhaakte bij de hippiecultuur. In februari 1969 viel ook deze groep uit elkaar. Eric Burdon bleef actief, maar – alhoewel ik hem nog een aantal keer aan het werk heb gezien en gehoord (meestal op de Duitse televisie) – mijn belangstelling was er niet langer door gewekt… (gebaseerd op Wikipedia)

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Eric Burdon wordt tachtig…

  1. Ik zag Eric Burdon vorig jaar nog aan het werk op Blues Peer.
    Ik vond en vind nog altijd The Animals met hun unieke sound (de rauwe bluesstem van Eic Burdon en het orgeltje van Alan Price) een van de beste groepen van de jaren zestig.

    Geliked door 1 persoon

  2. “Spill the wine” van Eric Burdon & War kwam uit in 1970 en is m.i.nog altijd de moeite van het beluisteren waard .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.