Dertig jaar geleden pleegde de Amerikaanse schrijver Jerzy Kosinski zelfmoord door zichzelf met een plastic zak te verstikken in bad.

In “The painted bird” (1965) vertelt Jerzy Kosinski over zijn jeugd, hoe hij als opgejaagde jood door de Poolse boerenbevolking werd gepest. Althans dat beweerde hij, omdat dit ook een weerslag gehad zou hebben op zijn latere seksleven. Zo was hij het grootste deel van zijn leven getrouwd met een zekere Kiki, waarmee hij echter geen echt seksuele relatie had. Met haar medeweten trok hij er elke nacht op uit, meestal naar SM-clubs. Hij nam dan meisjes mee die hij graag als slavin behandeld zag, maar zelf deed hij het zelden. Nadien had hij seks met hen in zijn slaapkamer, terwijl Kiki op de sofa lag.
Eind jaren tachtig bleek echter dat het verhaal uit “The painted bird” verzonnen was. Literair maakte dit natuurlijk niets uit, maar aangezien Kosinski er zo op gestaan had te beweren dat het autobiografisch was, werd hij uitgekreten als een ziekelijke leugenaar. Zijn laatste boek “The Hermit of 69th Street” werd door de kritiek gekraakt, met als gevolg dat hij op 4 mei 1991 zelfmoord pleegde door zichzelf met een plastic zak te verstikken in bad.
Op 7 augustus 1969 was Kosinski overigens reeds aan de dood ontsnapt, gewoon door het stomme toeval dat op de luchthaven zijn bagage was zoek geraakt, anders zou hij namelijk aanwezig geweest zijn in de villa van Roman Polanski, toen Charles Manson en zijn moordende grieten er een sadistisch bloedbad aanrichtten, een scène uit een roman van Kosinski waardig.
Kosinski was nog tot 1956 in Polen gebleven, waar hij o.m. assistent was aan de Academie van Wetenschappen. Hij is ook de auteur van “Being there”, “Steps”, “The future is ours, comrade” en “Blind date” (hij zou de uitvinder van de term zijn). Hij stond altijd erg kritisch tegenover het Poolse antisemitisme, waardoor hij ook in Amerika door de Poolse gemeenschap niet erg geliefd was. Zijn scherpste boeken publiceerde hij dan ook onder het pseudoniem Joseph Novak.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.