De auteur van Rusteloosheid. Pleidooi voor een mateloos leven, de Gentse filosoof Ignaas Devisch, probeert in dit boek een andere kijk te geven op het verschijnsel rusteloosheid. Waar talrijke boeken ervan uitgaan dat de drukte en de snelheid van het leven stress veroorzaken en dan pleiten voor een vorm van langzamer leven, probeert deze auteur diezelfde problematiek op een geheel andere manier te bekijken. Vooreerst maakt hij een onderscheid tussen onrust (meer het gevolg van externe factoren, zoals tijdsdruk, prestatiedwang…) en rusteloosheid (meer eigen aan de mens zelf). Ignaas Devisch stelt vast dat we meer vrije tijd hebben dan vroeger, maar toch die vrije tijd volstoppen met allerlei activiteiten. Dat komt vanuit die rusteloosheid, waardoor we niet rustig en stil in een kamer kunnen zitten (verwijzend naar een bekende gedachte van Pascal).

Devisch onderzoekt het verschijnsel rusteloosheid eerst historisch, dan duidt hij het verschijnsel in de huidige maatschappelijke realiteit, vanuit de begrippen versnelling, secularisatie en individualisering. Vervolgens onderzoekt hij kritisch de gebruikelijke aanbevelingen voor een langzamer leven (b.v. van wellness en sauna, coachings e.d.). In een slothoofdstuk poneert hij dat we die rusteloosheid ook positief kunnen zien. Het is onze drive om dingen te verwezenlijken, die zowel in ons werk als in onze vrije tijd kan zitten. In tegenstelling tot een pleidooi voor een leven met meer rust, pleit hij voor een vol leven, waarbij hij het begrip mateloos leven gebruikt. Zelf hou ik het liever bij gedrevenheid, een woord dat hij ook ergens laat vallen en dat minder negatieve connotaties oproept dan mateloos. Een aspect dat hij over het hoofd ziet, is dat van de leeftijd en de levensloop: wie twintig is zal waarschijnlijk al wat rustelozer zijn dan wie in de zestig is (zoals ik). Ouderen kunnen zonder al die activiteiten, gemakkelijker tevreden zijn met rust, al is dat wat veralgemenend gesteld. In zijn globaliteit is dit toch een heel interessant boek, omdat het de lezer doet nadenken over anders bijna automatische gedachtenstromen.

Fons Mariën, 11/12/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.