Het is vandaag zestig jaar geleden dat de Russische pianist Simon Barere in Carnegie Hall (New York) is gestorven aan een hersenbloeding terwijl hij het pianoconcerto van Grieg aan het spelen was samen met het Philadelphia Orchestra onder leiding van Eugene Ormandy. (foto YouTube).

Simon Barere werd geboren als elfde in een gezin van dertien kinderen in Odessa. Hij studeerde piano aan het Conservatorium van Sint-Petersburg bij Annette Essipova en later bij Felix Blumenfeld. Nadat hij zijn conservatoriumdiploma behaald had, ging hij optreden als uitvoerend pianist in veel plaatsen in Rusland. Ook werd hij leraar aan het Conservatorium van Kiev. Hij emigreerde naar Duitsland en ging wonen en werken in Berlijn. Daarna ging hij een tijd naar Zweden en uiteindelijk vond hij zijn woonplaats in de Verenigde Staten van Amerika.

Barere, die zijn naam vanwege uitspraakproblemen in het buitenland wijzigde in later jaren tot Barer, stond bekend om zijn snelheid van spelen en virtuositeit en brille in uitvoering. Zijn uitvoering van de Oriëntaalse Fantasie van Mili Balakirev stond bekend om zijn virtuoze uitvoering. Volgens de bekende muziekcriticus en recensent Harold C. Schonberg bezat Barere echter meer dan een technisch hoogstaand vermogen. Hij schreef in zijn boek The Great Pianists from Mozart to the Present, (Second Edition, Simon & Schuster) in 1987 dat de pianist een kleurrijke toonvoering had en ook bijzonder muzikaal kon zijn in zijn uitvoeringen.

Barere speelde jaarlijks recitals in de Carnegie Hall in New York voor een publiek dat bestond uit vele van de meest vooraanstaande pianisten ter wereld. Deze uitvoeringen werden door de zoon van de pianist, Boris, opgenomen op plaat. Zijn meest beroemde recital was zijn uitvoering van de Piano Sonate in B majeur van Franz Liszt die live werd opgenomen in 1947 en uitgegeven bij Remington Records in 1950. Andere vermeldenswaardige uitvoeringen zijn de live opname van zijn uitvoering van de Spaanse Rhapsodie van Liszt en de etude voor de linkerhand van Blumenfeld. Of er ook een opname bestaat van de noodlottige uitvoering is niet geweten. Volgens YouTube niet, want daar staat de Faustwals van Gounod als “laatste opname”, cfr.hieronder. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.