Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Italiaanse wielrenner Romeo Venturelli is overleden. (Foto’s de Wielersite)

Venturelli had als amateur de GP Ezio del Rosso gewonnen, evenals Gran Premio della Liberazione en drie etappes in de Vredeskoers van 1959. Zijn entrée bij de profs in 1960 was echter overweldigend. Hij versloeg niet minder dan drie keer de grote Jacques Anquetil en dat vooral op diens eigen terrein, het tijdrijden. Nadat hij in Parijs-Nice niet enkel monsieur Jacques (4de), maar ook grote belofte Roger Rivière (2de) had verslagen, deed hij dit nog eens over op 12 mei in de etappe met aankomst bergop in de Ronde van Romandië gewonnen, waar hij weer Anquetil achter zich liet. Op 20 mei op het circuit van Sorrento was het weer prijs tijdens de tijdrit in de Giro d’Italia. Anquetil had tot dan toe de beste tijd gerealiseerd. Romeo was langzaam gegaan in de beklimming, en verloor 36″. Maar daar kwam Venturelli al in de rechte lijn, vastgelegd door de vaste camera, hij had zijn achterstand goedgemaakt. Venturelli won en bemachtigde de roze trui. David had Goliath verslagen. Later op het seizoen heeft hij, na een fantastische Ronde van Lombardije (zesde in dezelfde tijd als winnaar Miel Daems), ook nog de trofeo Baracchi gewonnen aan de zijde van Diego Ronchini.
(Adriano Auguadri en Antonio Giancane op de Wielersite)

In dat wonderjaar werd ik drie dagen na die Ronde van Lombardije pas negen jaar, zodat niemand me het wel kwalijk zal nemen dat ik van die knalprestaties van Venturelli niet op de hoogte was. Ik herinner mij hem vooral uit het voorjaar van 1965 toen hij – in mijn herinnering althans – de enige was die van Rik Van Looy een overschotje van de maaltijd kreeg toegeworpen, nadat de Keizer van Herentals zowaar ALLE andere ritten had gewonnen. Ik heb dat nu eens nagekeken en het was nog erger dan dat. Venturelli heeft dat jaar géén rit gewonnen, die overblijvende rit die was voor Ward Sels, de voorbestemde troonsopvolger van Keizer Rik. En toch heeft mijn geheugen mij niet helemààl in de steek gelaten, want Venturelli was inderdaad tweede in de einduitslag op bijna twee minuten van mijn idool, terwijl de derde (Robert Poggiali) meer dan acht minuten achterstand telde. Die bleef overigens met één seconde… Jacques Anquetil voor. Een week later zou Venturelli trouwens de Giro del Gran Piemonte winnen vóór diezelfde Poggiali. Het zou zijn laatste exploot zijn, al heeft hij nog gereden tot 1973!

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Romeo Venturelli (1938-2011)

 1. Venturelli Romeo
  ° 09/12/1938 (Sassostorno) Lama Mocogno (Modena)
  + 02/04/2011 (Gaiazzo) Brembilla (Bergamo)

  CARRIERE

  1960 San Pellegrino / prof
  1961 Molteni / prof
  1962 Molteni / prof
  1963 San Pellegrino / prof
  1963 Firte / prof
  1964 Ignis / prof
  1965 aanvankelijk zonder sponsor
  1965 Libertas Lazio (begin seizoen)
  1965 Bianchi-Mobylette
  1966 Bianchi-Mobylette / prof
  1967 Salamini-Comet / prof
  1968 sponsor onbekend / prof
  1969 inactief
  1970 Zonca / prof
  1971 Zonca / prof
  1972 inactief
  1973 sponsor onbekend / prof

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.