De streek van Emilia in Noord-Italië teert vooral op z’n varkensteelt. Dat moet gevierd worden ! Acht weken lang zal het varken dan ook in het middelpunt van de belangstelling staan. En dat via tentoonstellingen, lezingen, filmvoorstellingen (de Belgische film « Vase de noces » over een man die met een varken vrijt, mag dan zeker niet ontbreken vinden wij) en natuurlijk mogen ettelijke feestmalen niet op het menu ontbreken. Die staan dan wel in het teken van « de hechte vriendschap tussen mens en varken », maar of het varken het daar in dat laatste geval mee eens is, betwijfelen we…

De Vlaamse regering heeft besloten de abonnementen die ze nam om Rijksscholen te voorzien van tijdschriften zoals Dietsche Warande en Belfort, De Vlaamse Gids, de Unesco Koerier, Ons Erfdeel en de BRT-uitgaven i.v.m. schooluitzendingen na 1983 op te zeggen. Dit gebeurt zgn. om de rijksscholen een grotere « autonomie » te geven : zij zullen voortaan zelf beslissen welke bladen ze zullen aankopen. Dit klinkt heel mooi, maar in feite wordt hier een concurrentiestrijd op gang gebracht die voor álle tijdschriften wel eens nefast zou kunnen aflopen. Natuurlijk zullen er altijd wel verdedigers kunnen worden gevonden, sommigen zelfs in de artistieke milieus zelf, voor deze neoliberale struggle for life, die o.a. ook de subsidiepolitiek op de helling zet, maar wij huilen alvast niet mee met de wolven in het bos !


Geen sprookje
Over meehuilen met de wolven gesproken… Ziehier een anekdote die geen sprookje is maar volledig authentiek.
Een vader bladert met zijn driejarig zoontje op de knie een wielertijdschrift door. « Wie is dat ? En wie is dat ? » vraagt de kleine keer op keer. Tot de vader tot grote verbazing van het manneke antwoordt : « Dat is De Wolf ». Vraagt die kleine met grote ogen : “En rijdt Roodkapje dan ook mee ?”. Nogmaals : authentiek.


Wolven en groenen één front !
Sinds de noodtoestand in Polen werd afgekondigd zijn er heel wat overlopers naar het westen. Wolven. Neen, geen scheldwoord, maar echte wolven. De Poolse jagers hebben immers hun wapens moeten inleveren en zo hebben de voedstervaders en -moeders van Mowgli of Romulus en Remus hun kroost aanzienlijk kunnen uitbreiden. Met als gevolg dat er te weinig grasetend wild in Polen overblijft en dat hele horden naar het Westen komen afgezakt. En dit dan weer tot groot jolijt van de natuurvrienden. De wolven zorgen er immers voor dat op een natuurlijke wijze het grasetend wildbestand (herten, konijnen, hazen…) klein gehouden wordt, zodat de jagers zonder « werk » komen te zitten. Het is toch immers veel leuker te worden opgevreten door zo’n woeste bink in harige vacht dan door zo’n burgermannetje in groene lode, zeker!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.