De Brusselse Beursschouwburg. Altijd goed voor een babbel in de late uurtjes tussen twee straalbezopen halve intellectuelen in een of ander provinciestadje. En dan gaat het van bla bla bla en van een kliek en van alle subsidies naar zich toetrekken enz. Daarbij gaat men er klaarblijkelijk van uit dat de Beursschouwburg zich enkel met het organiseren van popconcerten bezighoudt. Niet alleen is dit een grove leugen wat het “enkel” aangaat, ik meen zelfs dat het zwaartepunt reeds lang is verlegd.

Zo is er een dynamische ploeg die zich bezighoudt met kinderanimatie (bij gebrek aan een beter woord om het alomvattend karakter van de activiteiten —films, toneel, clowns enz. — aan te duiden). Elke zondagnamiddag is het feest voor de Brusselse hummels, maar er zijn ook nog schoolvoorstellingen.
Door ons tot hiertoe schandelijk versmaad omdat wij dachten dat — zoals in onze tijd gebeurde — de scholen gewoon vooraf een soort blanco check tekenden voor x aantal voorstellingen per jaar die bijgevolg volgestouwd zaten en waar de pers dus geen functie te vervullen had. Dat blijkt nu niet meer het geval te zijn. Wat een positieve evolutie is, want men mag veronderstellen dat de directies zich nu laten leiden door kwaliteit.
En kwaliteit wordt er geboden in de Beursschouwburg. Een typisch voorbeeld op dit moment : het alom geprezen Ka Theater uit Nederland (bekend voor Artaud-, de Ghelderode- en Genet-producties) heeft pas begin februari een nieuw stuk gecreëerd in het Shaffytheater te Amsterdam en op het einde van de maand stond het reeds op de planken in Brussel. “Don Kiesjot” is een spetterende bewerking van de bekende ridderroman-satire van Cervantes, voor de kinderen op een begrijpelijke wijze gebracht via allerlei speeltechnische hoogstandjes (wat nodig was want het verhaal beweegt zich op de dunne koord tussen droom en werkelijkheid). Wegens het grote succes komen er nog voorstellingen op donderdag 19 maart om 14 u. en op vrijdag 20 maart om 9.30 u. en 14 u. Er kunnen nog enkele scholen bij. Maar het is wel vlug wezen !
(Ronny De Schepper in De Rode Vaan nr.10 van 1981)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.