Vandaag is het 105 jaar geleden dat de Amerikaanse romanschrijver Henry James is overleden (portret door John Singer Sargent).

Henry James wordt beschouwd als een van de sleutelfiguren uit het realisme in de literatuur. James’ romans worden beschouwd als realistisch, maar hij heeft zich laten beïnvloeden door uiteenlopende genres zoals het griezelverhaal (“The Turn of the Screw”), de detectivestory (“The Aspern Papers”) en het reisverhaal (“Italian Hours”).
Over reisverhalen gesproken, Julian Barnes vertelt in zijn boek “Iets aan te geven?” (Atlas, 2001) over een “Tour” met de auto van Edith Wharton met Henry James als passagier uit de tijd dat met de auto rijden nog een avontuur was. Met een mooie anekdote over het verschil in populariteit tussen beide schrijvers: “Percy Lubbock doet een verhaal over de twee schrijvers die een ritje maken in Edith Whartons gloednieuwe auto – gekocht, vertelt ze tussen neus en lippen, van de opbrengst van haar laatste roman. ‘Van de de opbrengst van MIJN laatste roman,’ antwoordt James peinzend, ‘heb ik een karretje gekocht, een handkar, waarop de bagage van mijn gasten van het station naar mijn huis wordt gebracht. Met de opbrengst van mijn volgende roman kan ik het laten verven.’ “ (p.101-102)
Toch wil dit bij Wharton niet doordringen. Ze brengt James, die voor zijn eigen uitgaven instaat, dan ook in moeilijkheden door steeds in dure hotels te logeren.
Owen Seaman, de man die de carrière van A.A.Milne een duw gaf door hem als co-editor van “Punch” te aanvaarden, had dan weer Henry James ooit eens geparodieerd. James kon er niet mee lachen en nam wraak door Seaman als voorbeeld te nemen voor het personage van Merton Densher in “The wings of a dove”. Milne zelf van zijn kant “would never enjoy” Henry James (biografie door Ann Thwaite, p.77), dit in tegenstelling tot Hugo Claus b.v.
In 1915 Henry James became a British citizen, to highlight his commitment to Britain during the first World War. Een mooi gebaar, maar veel zou het niet uithalen, aangezien James een jaar later al zal overlijden.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.