Vandaag is het 105 jaar geleden dat de Amerikaanse romanschrijver Henry James is overleden (portret door John Singer Sargent).

Henry James wordt beschouwd als een van de sleutelfiguren uit het realisme in de literatuur. James’ romans worden beschouwd als realistisch, maar hij heeft zich laten beïnvloeden door uiteenlopende genres zoals het griezelverhaal (“The Turn of the Screw”), de detectivestory (“The Aspern Papers”) en het reisverhaal (“Italian Hours”).
Over reisverhalen gesproken, Julian Barnes vertelt in zijn boek “Iets aan te geven?” (Atlas, 2001) over een “Tour” met de auto van Edith Wharton met Henry James als passagier uit de tijd dat met de auto rijden nog een avontuur was. Met een mooie anekdote over het verschil in populariteit tussen beide schrijvers: “Percy Lubbock doet een verhaal over de twee schrijvers die een ritje maken in Edith Whartons gloednieuwe auto – gekocht, vertelt ze tussen neus en lippen, van de opbrengst van haar laatste roman. ‘Van de de opbrengst van MIJN laatste roman,’ antwoordt James peinzend, ‘heb ik een karretje gekocht, een handkar, waarop de bagage van mijn gasten van het station naar mijn huis wordt gebracht. Met de opbrengst van mijn volgende roman kan ik het laten verven.’ “ (p.101-102)
Toch wil dit bij Wharton niet doordringen. Ze brengt James, die voor zijn eigen uitgaven instaat, dan ook in moeilijkheden door steeds in dure hotels te logeren.
Owen Seaman, de man die de carrière van A.A.Milne een duw gaf door hem als co-editor van “Punch” te aanvaarden, had dan weer Henry James ooit eens geparodieerd. James kon er niet mee lachen en nam wraak door Seaman als voorbeeld te nemen voor het personage van Merton Densher in “The wings of a dove”. Milne zelf van zijn kant “would never enjoy” Henry James (biografie door Ann Thwaite, p.77), dit in tegenstelling tot Hugo Claus b.v.
In 1915 Henry James became a British citizen, to highlight his commitment to Britain during the first World War. Een mooi gebaar, maar veel zou het niet uithalen, aangezien James een jaar later al zal overlijden.

Aan de universiteit moesten we “Washington Square” lezen, een roman geschreven in 1880 door Henry James over de pogingen van een vader om een ​​romance tussen zijn naïeve dochter en de man waarvan hij denkt dat hij met haar wil trouwen voor haar geld te dwarsbomen. The plot of the novel is based upon a story told to James by his close friend, British actress Fanny Kemble. An 1879 entry in James’ notebooks details an incident where Kemble told James about her brother, who romantically pursued “a dull, commonplace girl…who had a very handsome private fortune.” Toen in november 2022 mijn “willekeurige woordenzoeker” het boek eruit pikte om als volgende te lezen, stelde ik iets merkwaardigs vast. Mijn exemplaar staat namelijk vol notities, maar in zo’n klein (en elegant) handschrift dat het zeker niet het mijne kan zijn. Heb ik mijn oorspronkelijk exemplaar van de hand gedaan en later uit gewetenswroeging tot een “nieuw” (tweedehands) aangeschaft? Ik weet het niet meer en herinner mij ook niets meer van mijn lectuur, maar ik ga me toch tevreden stellen met een bespreking op het internet, aangezien ik nog zoveel boeken heb te lezen en de tijd stilaan wel begint te korten. En wie weet, misschien valt een en ander me opnieuw te binnen?

In 1840s New York City, naive, introverted Catherine Sloper lives with her tyrannical father, Dr.Austin Sloper, in Washington Square, a fashionable neighbourhood near Greenwich Village. Embittered by the deaths of his wife and son, Dr.Sloper makes Catherine a constant target for verbal and mental abuse. Catherine finds solace in her idealistic aunt, Lavinia Penniman, who came to live with Dr. Sloper when her own husband died. Aunt Penniman puts herself in charge of Catherine’s education.

Catherine’s cousin Marian gets engaged to a man named Arthur Townsend. At the engagement party, Marian introduces Catherine to Arthur’s cousin Morris, who flirts with her throughout the party. Catherine becomes infatuated with Morris and the two begin a romance. Dr. Sloper vehemently opposes the relationship, pointing out that Catherine cannot reasonably expect a man as desirable as Townsend to find her attractive in her own right. Sloper discovers Townsend had squandered his prior inheritance and now lives with his widowed sister. This convinces him that Townsend only wishes to marry Catherine for her money. At dinner, Sloper informs Townsend he abhors him and will not allow the marriage. Townsend insists he will marry Catherine anyway and, with the encouragement of Aunt Penniman, the two plan to elope.

Sloper takes his daughter to Europe for a year, hoping she will forget Townsend, while Aunt Penniman invites Townsend to live in the Sloper home in their absence. While they are in Switzerland, Sloper attempts once more to talk Catherine out of her engagement, but she stands her ground, surprising Sloper with her tenacity. Once the Slopers arrive back in New York, Townsend breaks off his engagement to Catherine with no explanation.

Thoroughly disappointed, Catherine refuses to consider any other romantic prospects. She spends the next several years doing charity work and caring for her aging father. When Dr.Sloper contracts a fatal case of pneumonia, he discloses to Catherine that, as punishment for her relationship with Townsend, he has severely reduced her inheritance.

Aunt Penniman orchestrates one last meeting between Townsend and Catherine. Now older and wiser, she rebuffs his advances and resigns herself to life as a spinster.

The novel was famously adapted into a play, The Heiress, which in turn became an Academy Award-winning film starring Olivia de Havilland in the title role. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.