Misschien herinnert u zich nog het tragische nieuws vijf jaar geleden dat er bij een uitslaande brand in een flat van de seniorie Carpe Diem op het Van Hoorebekeplein in Eeklo één dode is gevallen, met name de man in wiens kamer de brand is ontstaan. Vermoedelijk zette een sigaret zijn bed in lichterlaaie. Voor muziekliefhebbers werd deze tragische gebeurtenis nog erger, toen geweten werd dat de man in kwestie niemand minder dan Arthur Huysveld was, de muzikant die de steel guitar introduceerde in Vlaanderen. 

In 1972 scoorde Arthur met ‘It’s a beautiful day’ van de groep Pendulum inderdaad een grote hit, die in Het Nieuwsblad zelfs een “wereldhit” wordt genoemd die in Amerika de top van de hitparade zou hebben gehaald. Nu, als mijn herinnering mij niet in de steek laat, was er vanuit de VS wel belangstelling voor het nummer, maar de top is voorlopig alleen nog maar voor “Dominique” weggelegd. De andere leden van Pendulum waren Mich Verbelen, die later onder meer bij de Centimeters van Raymond van het Groenewoud zou spelen, Erik Van Neygen, Serge Demol en Firmin Michiels.
Pendulum viel helaas uiteen nog voor ze een elpee konden maken. Ondanks het feit dat de tweede single (“Early morning rain”/”Cajun music”) het al niet meer zo goed deed als “It’s a beautiful day”, waren toch alle elementen voorhanden om tot een legende uit te groeien. Erik Van Neygen ging eerst bij Raymond Van het Groenewoud (Louisette) spelen en nadien solo. Steelgitarist Arthur Huysveld wilde de country-rock evenwel geen vaarwel zeggen en o.m. met Mich Verbelen en ook Simon Shrimpton-Smith (van bij Kris De Bruyne) probeerde hij het als Steel Machine. Toen dit mislukte, waagde hij het opnieuw met Tangle Wood, maar ook deze poging bloedde dood. Derde keer goede keer, dacht Tuur en hij richtte White Spirit op. Het werd weer niets en Tuur was nog op een aantal elpees te horen, waarop men een steel guitar kon gebruiken (bij Miek & Roel b.v.), maar uiteindelijk verdween hij in de nevelen van de tijd, om precies te zijn in Gent nog wel! In 2013 maakte hij daar een korte muzikale comeback ten voordele van de plaatselijke televisie Ekkergem. Hij woonde nog maar een paar jaar in Eeklo.
“Naar eigen zeggen trad Arthur Huysveld ook in Amerika op aan de zijde van kleppers als Mark Knopfler (Dire Straits), Mick Jagger (Rolling Stones) en Dolly Parton,” weet Het Nieuwsblad nog te melden, maar zijn zoon Frank corrigeert dat het hier een misverstand moet betreffen. Genoemde artiesten waren wel de grote idolen van zijn vader.

Ronny De Schepper

Referenties
Emv, Slachtoffer dodelijke brand speelde nog met Mick Jagger, Het Nieuwsblad 24 februari 2016
Jurgen Eeckhout & Tijs Van Puyenbroeck, Zeventiger komt om bij brand, Het Laatste Nieuws 24 februari 2016

Een gedachte over “Arthur Huysveld (1938-2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.