Vandaag viert JAN BAKELANTS (foto’s Erik Westerlinck, evenwel niet die van Peta Todd) zijn 35ste verjaardag. Hij is al een tijdje zijn post-actieve loopbaan als wielrenner aan het voorbereiden, zowel als analist (op de VRT), als voor een bestuursmandaat binnen de UCI.

Al van bij de jeugd was Bakelants (Oudenaarde, 14 februari 1986) een groot talent. Zo won hij in 2003 de Omloop Het Nieuwsblad bij de junioren en won hij in 2006 een etappe in de Triptyque Ardennaise. 2008 was voor laatstejaars belofte Bakelants een echt boerenjaar. Hij won het Circuit des Ardennes, de Ronde van Luik en Luik-Bastenaken-Luik U23. In augustus wist hij zelf een etappe en het eindklassement te winnen in de prestigieuze Ronde van de Toekomst. Hiermee trad hij in de voetsporen van ex-Tourwinnaars als Felice Gimondi, Joop Zoetemelk, Greg LeMond, Miguel Indurain en Laurent Fignon. Enkel Eddy Schepers in 1977 en Johan Bruyneel in 1990 deden hem die prestatie voor wat Vlamingen betreft. Dankzij deze opmerkelijke resultaten mocht hij vanaf augustus 2008 stage lopen bij Topsport Vlaanderen, alwaar hij voor 2009 een profcontract zou krijgen. Eind 2008 won hij de Kristallen fiets als beste Belgische belofte.
Na één jaar bij Topsport Vlaanderen, maakte Bakelants in 2010 zijn debuut in de UCI ProTour, bij Omega Pharma-Lotto. Hij zou twee seizoenen voor het team uitkomen, en zowel in 2010 als 2011 reed hij de Giro en de Vuelta. Vanaf 2012 kwam Bakelants uit voor het Amerikaanse RadioShack-Nissan-Trek. In 2013 maakte hij er één week na het behalen van een derde plek tijdens het BK zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Hij wist er indruk te maken door de tweede etappe te winnen, door in de laatste kilometer weg te rijden van een groep van zes en uiteindelijk het naderende peloton één seconde voor te blijven. Hiermee pakte hij ook de gele trui. Hij zou de trui twee dagen dragen, en uiteindelijk als achttiende in het eindklassement eindigen.

99 PETA TODD


In 2013 geleden was er aan de tafel van Karl Van Nieuwkerke een discussie over onze sportjournalistiek. Thomas Van der Spiegel (niet toevallig zelf een topsporter) vond dat onze sportpers toch ver achter lag ten opzichte van “serieuze” sportbladen zoals L’Equipe of La Gazzetta dello Sport. Karl verdedigde zijn confraters met de stelling dat via “triviale weetjes” over het privé-leven van de sporters men niet-geïnteresseerden misschien toch tot interesse voor de sport zelf kon overhalen.
Ikzelf bevind me ongeveer ergens in het midden. Als wielerliefhebber wil ik natuurlijk op de eerste plaats duidelijke (en juiste!) informatie, maar ik begrijp ook wel dat mijn voormalige confraters via de aandacht voor de WAG’s op de laatste pagina een breder lezerspubliek trachten aan te trekken. En natùùrlijk kijk ik ook altijd naar de mooie plaatjes die dit oplevert, maar zelden of nooit lees ik de teksten die ernaast of eronder staan.
Bovendien prijs ik me gelukkig dat WAG’s (“wives and girlfriends”) bijna uitsluitend in het voetbalwereldje zijn te vinden, een wereld waar ik me ver vandaan hou en waarvoor mijn belangstelling uiterst miniem is. In het wielrennen voert men soms Jasmine Van Grieken of Isabelle Nijs wel eens op in die hoedanigheid, maar het is niet echt van harte. Evy Van Damme kwam ook af en toe aan bod, maar sinds haar huwelijk met Nick Nuyens op de klippen is gelopen, ligt dat ook alweer achter de rug.
De enige echte WAG in het wielrennen is Peta Todd, oftewel mevrouw Mark Cavendish. Ongetwijfeld heeft mijn krant (Het Nieuwsblad) heel veel geld neergeteld om haar als columniste aan te werven tijdens deze Ronde van Frankrijk. Aan mij was dat geld alvast niet wel besteed, dacht ik vooraf, want ik had mij voorgenomen om de columns van mevrouw Todd aan mij te laten voorbijgaan.
En toch, na de ritzege van Jan Bakelants wees de titel van haar column erop dat ze het over “onze Jan” ging hebben. Dat maakte mij toch nieuwsgierig. En, jawel, ik werd op mijn wenken bediend. “Het is niet van mijn gewoonte,” schreef mevrouw Todd ongeveer (want ik citeer uit het hoofd), “om te supporteren voor een renner die vlak voor het peloton uitrijdt, gezien het feit dat Mark meestal deel uitmaakt van dat peloton en dat ik dan natuurlijk hoop dat hij nog wordt ingelopen. Nu was dat echter niet het geval en daarom supporterde ik uit alle macht voor die onbekende renner die net uit de greep van het peloton bleef.”
“En dat meldde ik ook in die bewoordingen aan Mark,” ging Peta verder. Waarop die verwonderd opmerkte: “Hoezo ‘onbekende renner’? We zijn onlangs nog met hem gaan eten!”
Nu is dit op zich al merkwaardig, maar nóg merkwaardiger was het feit dat hij niet bedoelde dat ze aan één grote tafel hadden gezeten, met nog tal van andere renners of zelfs andere “gewone mensen”. Nee, het was echt een soort van “tête à tête” geweest: Peta en Cavendish aan de ene kant, Jan Bakelants aan de andere. In Italië zijn zij namelijk buren. Cavendish kende Bakelants eigenlijk niet goed, maar dat etentje bleek uitstekend mee te vallen. Jan en Mark vertelden honderduit en wisselden wetenswaardigheden uit. Maar de familienaam Bakelants was nooit gevallen, zo meende Peta zich te herinneren. En meer nog, hoe kon ze nu die jongen van aan tafel herkennen met die helm en die zonnebril?
En zo zitten we dan bij dat andere, veel besproken voorval: de Franse televisie had op de schriftvormer meegegeven dat het Markel Irizar was die in de kopgroep zat en bijna alle commentatoren (José en Michel uitgezonderd uiteraard) waren erin gelopen. En nu komt het: ik had alle sympathie voor Peta en voor de blunderende commentatoren. Zelfs toen José en Michel stonden te juichen, hoopte ik nog altijd dat zij zich niet hadden vergist en dat het toch Irizar bleek te zijn die had gewonnen. Want ook ik had Jan Bakelants dus hoegenaamd niet herkend. Ondanks het feit dat ik hem een week eerder nog prachtige dingen had zien doen in het Belgisch kampioenschap. Maar die pothelmen en zonnebrillen… het blijven voor mij marteltuigen in mijn pogingen om met mijn slechte ogen iemand te herkennen.

09 Jan Bakelandts

Eind 2015 zorgde Jan Bakelants voor de verrassing in het televisieprogramma “De slimste mens ter wereld”. Bij zijn eerste deelname scoorde hij meteen het maximum van vijftig punten. Daarna stond hij gedurende bijna de hele wedstrijd aan de leiding. Enkel door een kronkel in het reglement moest hij uiteindelijk toch nog het finalespel spelen (toen Zuhal Demir het antwoord schuldig bleef op de vraag over “Bevergem”, mocht Tom Waes als tweede verliezer eerst aanvullen; die beantwoordde bijna alles goed en schoot zo voorbij Bakelants). Dat won hij echter met de vingers in de neus. ’s Anderendaags werd hij echter roemloos naar huis gespeeld door een rabbijn, waardoor we alweer tegen een uitzending zonder vuile moppen aankeken. Bedankt hoor, Jan!
Volgens Wikipedia is zijn bijnaam Porno Jantje. Dat doen ze dan niet op basis van zijn moppen in “De Slimste Mens”, maar van een artikel in WielerRevue. Ik denk dat dit uiterst kort door de bocht is. Ik denk niet dat deze bijnaam, die teruggaat naar een grapje van Jan Bakelants over de podiummissen bij de start van de Tour 2017, effectief ingang heeft gevonden in het peloton.
Met een demarrage op vijf kilometer van het einde van de Grote Prijs van Fourmies wilde Jan Bakelants in 2017 wellicht nog zijn selectie voor het wereldkampioenschap in Bergen veilig stellen, maar hij werd op drie kilometer van de meet ingehaald en werd dan ook enkel als invaller aangeduid door bondscoach Kevin De Weert.
Bij de seizoenstart 2018 mocht Jan bij de start van de Omloop Het Nieuwsblad optreden als gastcommentator. Daar kwam hij alweer verrassend uit de hoek als promotor van het “nieuwe” wielrennen (de mondialisering, de mediatisering…). Als ik me niet vergis, heeft hij bij een vorige gelegenheid al eens in het vooruitzicht gesteld dat hij na zijn actieve wielerloopbaan wel een functie binnen de UCI zou ambiëren. Op basis van deze interventie zou ik durven zeggen dat hij hiervoor de geknipte man is. (Wikipedia)

Jan Bakelants

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.