Nathalie Delcroix (foto Michiel Hendryckx via Wikipedia), vroeger vooral bekend van de folkgroep Laïs, ondertussen misschien meer van het country-duo Eriksson-Delcroix dat ze samen met haar man Bjorn Eriksson vormt, viert vandaag haar 45ste verjaardag. Dat weet ik o.m. omdat ik met haar bevriend ben op Facebook, maar ook… omdat dit op de Wielersite wordt gemeld, waar Nathalie een eigen pagina heeft, ook al heeft ze zo goed als niets met wielrennen te maken, meer zelfs, ze houdt er eigenlijk niet van. (*)

Dat ze toch iets met wielrennen heeft te maken, is natuurlijk te wijten aan het feit dat ze een dochter is van Ludo Delcroix, vier jaar ploegmaat geweest van Eddy Merckx zoals men dan meestal er onmiddellijk aan toevoegt, maar die ikzelf me toch eerder herinner uit zijn IJsboerke-periode, toen hij o.m. in 1979 de kasseienetappe in de Tour won of een jaar later de Grote Prijs Poeske Scherens. In zijn nadagen heeft Ludo nog deelgenomen aan de Ronde van Burkina Faso en samen met Herman Beysens zet hij zich op dit moment nog altijd in voor het installeren van waterpompen daar ter plaatse, als ik het goed heb.
Maar goed, ik ben natuurlijk op zoek gegaan naar een foto van Nathalie in wieleruitrusting (had gekund voor evenementen zoals de “Grote Plateau” van Rob Vanoudenhove of de Grote Prijs Guido Belcanto), maar uiteraard heb ik die niet gevonden, want zoals gezegd heeft Nathalie in interviews herhaaldelijk te kennen gegeven dat ze een hekel heeft aan wielrennen (iets wat o.m. Eddy Merckx haar niet in dank heeft afgenomen).
Dan heb ik maar een foto gezocht van Nathalie samen met haar pa, maar ook die blijkt niet te vinden. Dus moeten jullie het maar met een “gewone” foto stellen. Toen zestien jaar geleden Laïs optrad in de Gentse Groenzaal, werd ik er als plaatselijk reporter van Het Laatste Nieuws op uitgestuurd voor een interview. Maar je weet hoe dat gaat met plaatselijke correspondenten: het moet en zal enkel over plaatselijke toestanden handelen! En wat bleek: Jorunn Bauweraerts en Annelies Brosens hadden elkaar wel degelijk leren kennen aan het Gentse conservatorium, maar Nathalie Delcroix, waarop ik op dat moment tot over mijn oren verliefd was, bleek helemaal niks met Gent te maken te hebben. Zij werd dus voor het interview uitgesloten. Toch kon ik het natuurlijk niet laten om “off the record” toch met haar een paar woorden te wisselen. “Hoe is het nog met de Ludo?” zei ik joviaal tegen haar. Ze keek me met grote ogen aan: “Ken jij mijn vader dan?” Nee, niet persoonlijk natuurlijk, maar zo zijn wij, wielerliefhebbers, nu eenmaal. Wij noemen onze idolen “den Eddy” of “de Ludo” alsof we al jaren hun persoonlijke verzorger zijn. Maar wielrennen interesseerde Nathalie dus niet (dat zei ze ook tegen mij), daarom vroeg ik omgekeerd maar of Ludo geïnteresseerd was in de muziek die zijn dochter maakte. “Mijn vader luistert naar Helmut Lotti,” zei Nathalie, “maar toch zie ik hem doodgraag.” 

Ronny De Schepper

(*) Alhoewel ze volgens Wikipedia in haar jeugd enkele wielerwedstrijden zou hebben gereden! Daar vernemen we ook nog dat ze een nicht is van politicus Leo “atoma-schriftjes” Delcroix

2 gedachtes over “Nathalie Delcroix wordt 45…

  1. Nathalie en Jorunn leerden elkaar helemaal niet kennen op het Gentse conservatorium. Waar halen jullie dat? Mijn zusje zat met hen in de klas in het eerste middelbaar van het College in Essen. Daar zijn ze vriendinnen geworden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.