Guillaume Van Keirsbulck (bovenstaande foto Jean-Pierre Verstraete; onderstaande foto Erik Westerlinck) viert vandaag zijn dertigste verjaardag. Alhoewel, vieren? Ik zie op de Wielersite dat hij voor dit jaar nog altijd geen ploeg heeft. Dat is toch wel zeer jammer voor een renner van zijn kaliber!

Guillaume Van Keirsbulck (Roeselare, 14 februari 1991) is de zoon van ex-renner Kurt Van Keirsbulck en de kleinzoon van ex-wereldkampioen Benoni Beheyt. Hij werd zowel in 2006 als 2007 Belgisch kampioen tijdrijden bij de nieuwelingen, in respectievelijk Wachtebeke en Maldegem. In deze twee jaren werd hij tevens provinciaal kampioen in deze discipline. Vanaf 2008 kwam hij uit voor de junioren. Ook in deze categorie bevestigde hij zijn capaciteiten als tijdrijder met een 8ste plek op het EK tijdrijden, en een 24ste plek op het WK. Hij won in 2009 Parijs-Roubaix voor junioren en eindigde bij zowel de tijdrit als de reguliere wegwedstrijd als tweede in het West-Vlaamse kampioenschap. Op het Europese kampioenschap tijdrijden eindigde hij als zesde. Dat jaar won hij ook de 2de etappe A in de Ronde van Nedersaksen voor Junioren.
In 2010 behaalde hij dezelfde klasseringen op het provinciale kampioenschap van West-Vlaanderen, maar deze keer bij de beloften. Vanaf oktober 2010 mocht Van Keirsbulck stage lopen bij het Belgische ProTour team Quick Step. Na deze stage periode kreeg hij een volwaardig contract bij Quick Step. Het seizoen 2011 was het eerste seizoen bij de profs voor de toen nog maar 19-jarige Van Keirsbulck. De Ronde van Gabon was zijn eerste wedstrijd. In de maand februari verbaasde hij de wielerwereld door vierde te worden in Le Samyn, op maar negen seconden van winnaar Dominic Klemme. Hij trad dat jaar aan in zowel de Ronde van Vlaanderen waar hij 67ste werd, en in Parijs-Roubaix. Deze wedstrijd reed hij echter niet uit. In oktober van dat jaar won hij zijn eerste wedstrijd bij de profs, hij was de beste in de GP Briek Schotte te Desselgem. Een week later won hij ook de Omloop van het Houtland.
In het seizoen 2012 maakte Van Keirsbulck zijn debuut in de Ronde van Qatar. Verder dat jaar reed Van Keirsbulck alle voorjaarsklassiekers, met uitzondering van de door zijn ploegmaat Tom Boonen gewonnen Ronde van Vlaanderen. In Parijs-Roubaix gaf hij op na een val. In oktober won hij net als vorig jaar de GP Briek Schotte.
Het seizoen 2013 begon net als vorig jaar in de Ronde van Qatar, waar hij ploegmaat Mark Cavendish aan vier ritzeges en de eindzege hielp. Dat jaar behoorde hij ook tot de selectie voor de Tirreno-Adriatico. In de ploegentijdrit haalde hij samen met Gert Steegmans, Mark Cavendish, Martin Velits, Michał Kwiatkowski, Niki Terpstra, Tony Martin en Zdeněk Štybar de zege. In het voorjaar werd hij geselecteerd voor Parijs-Roubaix, hij moest hier echter opgeven door een val. Na deze teleurstelling ging zijn vorm wel in stijgende lijn, zo reed hij een fantastisch BK. Tijdens deze wedstrijd verzette hij berenwerk in de achtervolging op de koplopers, toen Philippe Gilbert ontsnapte ging hij mee, maar ze werden terug ingelopen, uiteindelijk eindigde hij als 17de. Door zijn goede vorm werd hij geselecteerd voor de Ronde van Spanje, hij reed uit en zou als 125e eindigen.
Het seizoen 2014 startte prima, tijdens de Ronde van Qatar eindigde hij 2x in de top tien, het leverde hem een 7de plek in de eindstand op en eindwinst in het jongerenklassement. Na een goede tijdrit pakt hij de eindzege in de Driedaagse De Panne. En dan zegt Wikipedia foert. Dus ik hoop ooit de draad eens weer op te nemen.

91 kurt van keirsbilck

En dat is dan op 2 september 2018 toen Kurt op overtuigende wijze de Antwerp Port Epic heeft gewonnen. Het is niet makkelijk om uit te leggen wat deze wedstrijd precies inhoudt. Men zegt immers dat dit de vroegere Schaal Sels is, maar vorige week werd er effectief nog een Schaal Sels verreden (overigens gewonnen door Van Keirsbulcks ploegmaat Timothy Dupont). Hoe zit het dan elkaar? Wel, ik denk dat ik het zo best kan uitleggen. De Schaal Sels is een aloude wedstrijd, die vroeger met clubs werd betwist i.p.v. met merkenploegen, waardoor de deelnemers uit een mix van beroepsrenners en liefhebbers bestond. Toen enkele jaren geleden de belangstelling voor deze wedstrijd afnam, schakelde men over naar merkenteams en ook werden in navolging van de populariteit van de Strade Bianche steeds meer onverharde wegen opgezocht. Vanaf dit jaar is men daar opnieuw van afgestapt en was de Schaal Sels dus weer een wedstrijd zoals vroeger (zij het nog altijd zonder clubs). En het off-road parcours waarop de recente wedstrijden voor de Schaal Sels werden verreden, werd nu overgenomen door deze Antwerp Port Epic. Althans zo zie ik het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.