Stars on 45 is een single van de gelijknamige Nederlandse discogroep. Er wordt traditioneel op neergekeken, maar ikzelf vind het schitterend gedaan. Akkoord, het voortdurende handjeklap werkt een beetje irriterend, maar daar moet je dan maar niet naar luisteren…

In de Verenigde Staten haalde Stars on 45 ook de eerste plaats maar hier had het de lange titel Medley: Intro Venus/Sugar Sugar/No Reply/I’ll Be Back/Drive My Car/Do You Want to Know a Secret/We Can Work it Out/I Should Have Known Better/Nowhere Man/You’re Going to Lose That Girl/Stars on 45. De reden voor de lange titel was het vermijden van hoge kosten voor het copyright dat op de originele Beatles-singles in de medley rust. In Groot-Brittannië haalde het nummer de tweede plaats.

De single was een complete herbewerking van een Canadese bootleg-Beatles-medley, in 1980 uitgebracht op 12-inch, die wereldwijd aansloeg maar nergens officieel verkocht werd en dus geen enkele hitparade haalde. Er waren oorspronkelijke Beatles-banden zonder toestemming van de rechthebbenden voor gebruikt, waardoor de verkoop ervan illegaal was.

Willem van Kooten (alias Joost den Draaijer) stond aan de wieg van de single, omdat hij de bootleg had gehoord waarin ook een klein fragment van Venus van Shocking Blue in was opgenomen, waarvoor hij geen toestemming had gegeven. Hij besloot een legale versie van de medley te maken met behulp van Nederlandse zangers die klonken als onder andere de Beatles (onder wie Hans VermeulenBas MuijsAlbert WestTony ShermanOkkie HuijsdensArnie TreffersPeter Vermeij en Jody Pijper). Producer Jaap Eggermont maakte de plaat samen met arrangeur Martin Duiser. Op de single werden 12 delen van Beatles liedjes opgenomen, een fragment van Venus en een deel van de hit Sugar Sugar van The Archies. Er verscheen ook een 12-inch (later op elpee en CD) met daarbij ook nog enkele andere nummers die niet van The Beatles waren.

In korte tijd scoorde de groep nog vier hits, eerst met medleys van ABBA, met zang door Claudia Robbens-Hoogendoorn en een instrumentale medley met tal van beroemde gitaarriffen. Daarna met songs van Stevie Wonder (gezongen door Tony Sherman) en The Rolling Stones met Peter Vermeij als zanger. Later kwam er ook nog een swing-versie met The Star Sisters, waarin onder anderen Patricia Paay en haar zus Yvonne. Stars on 45 scoorde in 1987 nog eenmaal een hit met Stars on Frankie, een medley van Frank Sinatra, gezongen door Sinatra-imitator Peter Douglas. In tegenstelling tot eerdere Stars on-producties, werd zijn naam wel op de hoes vermeld. Rubberen Robbie parodieerde Stars on 45 in 1981 met De Nederlandse sterre die strale overal. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.