De Duits-Italiaanse zangeres Caterina Valente viert morgen haar negentigste verjaardag en ze is hopelijk ook nog in goede gezondheid.

Caterina Valente (Parijs, 14 januari 1931) is een Duits-Italiaanse zangeres. Ze was in de jaren vijftig en begin jaren zestig in Nederland en België enorm populair. Valente was samen met haar broer Silvio Francesco ook succesvol in het theater, de film en later op tv.
Valente werd geboren te Parijs als dochter van de accordeonist Giuseppe Valente, en de muzikale clown Maria Valente. Ze zou tussen 1954 en 1962 de bekendste schlagerzangeres worden. In 1952 huwde ze met jongleur Erik von Aro, die haar manager werd. Von Aro was later een tijdje de drijvende kracht achter Rob de Nijs, toen hij tevergeefs probeerde diens Duitstalige carrière te lanceren.
Ze begon als zangeres en danseres bij het circus Grock en maakte in 1953 haar eerste platenopnamen als zangeres van het orkest Kurt Edelhagen op het platenmerk Polydor. Haar eerste grote hit had ze in 1954 met Ganz Paris träumt von der Liebe, de Duitse vertaling van I love Paris van Cole Porter. Malaguena dateert uit datzelfde jaar. In 1955 stond ze in de hitparade met achtereenvolgens The breeze and I, Siboney, Baiao Bongo en Fiesta Cubana. 1956 zette ze in met de Franse en Spaanse versie van Granada waarna ze in de film Bonjour, Kathrin de gelijknamige song zong en Steig’ in das Traumboot der Liebe. Uit hetzelfde jaar dateert Wo meine Sonne scheint, de Duitse vertaling van Island in the sun van Harry Belafonte en Bouquet de rêves. Tiptipitipso was begin 1958 haar eerste grote hit in de Lage Landen, gevolgd door Spiel’ noch einmal für mich Habanero. In juli 1958 stond ze ook nog met Melodia d’amore in de hitlijsten.
Ondertussen was ze wel overgestapt naar Decca. Daar werd ze begeleid door het RIAS dansorkest van Werner Müller. Tschau, tschau Bambina, de Duitse vertaling van Domenico Modugno’s San Remo-hit Piove, wordt in 1959 nr. 1 en staat 6 maanden in de hitparade. Met Sweetheart, my darling, mijn schat deed ze hier nog beter; het werd eveneens nummer 1 en stond 8 maanden in de hitparade. Polyglot Caterina, die inmiddels in twaalf talen zong, zong het nummer in een merkwaardig Nederlands, in een prachtig arrangement van Werner Müller. In 1959 stond ze met negen nummers in de Duitse hitparade. Tot 1963 stond ze in de Lage Landen bijna onafgebroken in de hitparade met al of niet originele Nederlands- en Duitstalige nummers als La strada del amore, Mijn souvenir (My happiness van Connie Francis), Marina (Rocco Granata), Adonis/Er is geen dag, Zu viel Tequila (Too much tequila), Zeeman (Seemann van Lolita), Itsy bitsy, teeny weeny (Brian Hyland), Oh, Valentino (Connie Francis), Ein Schiff wird kommen (Lale Andersen), Suco, suco (Alberto Cortez, Ping Ping), Pepe (Duane Eddy), Quando, quando (samen met broer Silvio Francesco, oorspronkelijk een San Remo-hit uit 1962 van Tony Renis), Gondola, gondoli en Tango Italiano, eveneens San Remo-hits uit 1962, van respectievelijk Sergio Bruni & Ernesto Bonino en Milva & Sergio Bruni), Tout l’amour (Passion flower), Leçon de twist (ook samen met broer Silvio Francesco)… In Italië bracht Valente ook Schaduw van de mijn uit van Bobbejaan Schoepen onder de titel Amici miei.
Toen onder invloe van Beatlemania haar ster in Europa begon te tanen, trok ze naar de Verenigde Staten, waar ze via de Perry Como Show al enige bekendheid genoot. Como had in 1962 al zijn hit Catarina aan haar opgedragen. Ze zong nu meer jazzy nummers en chansons. In 1974 laste ze een pauze in om haar zoon Alexander ter wereld te brengen (*) en daarna trok ze verder de wereld rond. In de jaren tachtig trad ze nog geregeld op in Duitse televisieshows, waarna het stiller rond haar werd. Uit die jaren dateert nog een potpourri van haar vroegere hits. Sindsdien leeft ze teruggetrokken in haar villa in Zwitserland, aan het meer van Lugano. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

(*) De vader was de Britse jazzpianist Roy Budd (1947-1993), tevens componist van filmmuziek o.a. bij “Soldier Blue”, “Get Carter”, “Coma” en “Westworld”. Ze waren getrouwd tussen 1972 en 1979. Catarina had hem leren kennen bij optredens voor de Duitse televisie, waar hij vaak te gast was met zijn jazz-trio.

6 gedachtes over “Caterina Valente wordt negentig…

 1. Van de Bobbejaan Schoepens’ versie “In de schaduw van de mijn” is geen versie terug te vinden die Amici Miei heet, dus ook niet die van Valente. Er bestaan wel degelijk 2 songs die zo heten, maar niet van de hand van Schoepen.

  Like

 2. Wat Valente betreft, klopt het dat ze naar Amerika trok einde jaren ’60 toen haar succes tanende was in Europa, maar Billboard publiceert wel al op 6 februari 1961 dat Caterina naar New York vertrok voor een tournee met gastoptreden in de Perry Como Show. Daaraan gekoppeld mag je er gewis zeker van zijn dat Como of zijn entourage opdracht gaf aan het koppel Earl Shuman/Bugs Bower om een song rond haar naam te schrijven als commerciële publiciteitsstunt. Het was ook niet gemakkelijk voor de Engelssprekende Como om haar Europese naam juist uit te zingen, want hij zong heel duidelijk Catarina, terwijl de naam wel degelijk refereerde naar Caterina, zoals het op de single stond.

  Like

 3. Catarina Valente is een geweldige vrouw die vele talen spreekt.
  Als kleine jongen luisterde ik naar haar muziek.
  Met een woord geweldig zij is altijd hetzelfde gebleven.
  Die moeten ze vaker op tv laten zien.
  Gr.Chris.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.