Het is vandaag zestig jaar geleden dat de Joegoslavische wielrenner Stjepan Grgac is overleden. Hij is de geschiedenis ingegaan omdat hij in 1936 deel uitmaakte van de enige Joegoslavisch-Roemeense ploeg die ooit aan de Ronde van Frankrijk heeft deelgenomen, evenwel met niet zoveel succes, zij het dat Grgac nog het beste resultaat liet optekenen. (Op bovenstaande foto staat Grgac uiterst links, naast hem Stjepan Ljubic, dan sportdirecteur Francuz Gaston Blasy, daarnaast Rudolf Fiket en tenslotte Franc Abulnar.)

02 stjepan grgac

De allereerste pechvogel van de Tour 1936 was trouwens de Joegoslaaf Franc Abulnar. De rit Parijs-Rijsel was nog maar pas op gang geschoten of de man stond reeds langs de kant met een lekke band. Misschien had de starter wel met scherp geschoten?
In de tweede rit verdwenen de Joegoslaaf Rudi Fiket en de Roemeen Constantin Tudose al uit de wedstrijd. Kort daarna diende de 29-jarige Joegoslaaf Stjepan Lymbic te worden heropgevist. Lymbic heeft zijn “heropvissing” niet lang overleefd: hij was de volgende om het strijdperk te verlaten.
Daarna volgden ook nog de drie overgebleven Roemenen, Virgilin Marmocea, Nicolas Tapu en Georges Hapciuc. Bleven dus nog over de Joegoslaven Stjepan Grgac en de reeds genoemde Abulnar, die de rode lantaarn droeg met meer dan drie uren achterstand op geletruidrager Maurice Archambaud. En toen moesten de bergen nog komen!
Maar eigenaardig genoeg hielden de Joegoslaven stand in het hooggebergte. Abulnar ging er pas uit in de 9de rit, terwijl Grgac het zelfs tot de 14de kon volhouden..
In eigen land werd Grgac tussen 1930 en 1939 driemaal nationaal kampioen. Maar de wedstrijd die hem het beste lag was het kampioenschap van Zagreb, die hij ononderbroken won van 1929 tot en met 1935. In 1937 zou hij dan ook nog eens de Ronde van Zagreb winnen. Al die tijd reed Grgac voor de ploeg Sokol (uit Zagreb). Al bestaat er ook een ongedateerde foto van hem in een trui van Oscar Egg en die sponsor wordt dan gelinkt aan de wielerploeg Ivanic.

1265826227StjepanGrgac-fotokaart-OscarEgg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.