Op donderdag 10 december 2015 werd het nieuwe boek van Freek Neirynck: “Wie es/woas Wie in de Gensche Voolksmeziek” voorgesteld in het Gentse Congrescentrum ICC, Citadelpark door lic. Frank Beke geanimeerd door Gentse volkmuziekartiesten als: Noël Fack, GidovanGent, Danny Sinclair, Rudy Brevvaeys, Bart Devaere, George Valentino Van Zeeveren,…

De feestelijke pers- en publieksvoorstellingvoorstelling met een Sneukelresepse was gratis toegankelijk van 17 tot 19 uur in de zalen van het ICC, vóór de uitreiking van de Gentsche Antsjes 2015 van de Gentsche Sosseteit.
De hard cover komt uit bij Snoeck Uitgevers als het slotstuk van Freeks Gentse trilogie. Eerder schreef hij immers al het “Gents Zakwoordenboek” (vierde druk) en het “Gents Zegswijzenboek” (2013, Artusuitgevers) Neirynck werkte er vier jaar aan met de hulp van gespecialiseerde lemmamedewerkers Frans Babbelaar, Eddy Daese, Luk De Bruyker, René Deherdt, Guido De Leeuw, Alex De Teyger, Luc Lekens, Eddy Levis, Claude Marrissael, Tina De Gendt en ondergetekende. De kaft werd ontworpen door de Gentse kunstenaar Marcel Bonnaerens en de achterkaft werd versierd met een foto van Firmin De Maître.
“Wie es/woas Wie in de Gensche Voolksmeziek” telt meer dan 700 lemma over 256 bladzijden m.b.t. de Gentse volkse muziek tussen 1750 en 2015. Het zijn zowel biografische gegevens omtrent personen, groepen als genres waarin liedjes gebracht werden in de Gentse streektaal. Ook muzikale termen die er verband mee houden worden toegelicht.
Freek Neirynck schreef en regisseerde zelf scripts en liedjes voor o.a. ’t Spelleke van Drei Kluite, Will Ferdy, Lily Castel, Rosa Geinger… maar ook enkele romans en werd bekroond met (internationale) literaire prijzen voor zijn theaterstukken. Hij is Perfesser Gensch in het Stedelijk Onderwijs van de Stad Gent.
Het boek kost € 19,50 in de betere boekhandel en in de Gentse Stadswinkel (onder het Belfort), het STAM en het Huis van Alyn. Op de boekvoorstelling op 10 december kregen de 66 eerste kopers gratis een collectors item exemplaar van een strippagina (een hommage aan Walter De Buck en Pierke Pierlala) die Neirynck op weg naar zijn zesenzestigste realiseerde met striptekenaar Frank Lauwers voor het tweede Gentse Pierkes stripalbum maar die bedreigd werd met censuur, waarop hij ze terug trok samen met de inleiding tot het boek die hem gevraagd was. De striptekenaar was aanwezig ter plekke om ze te signeren, evenals de lemmamedewerkers en een aantal van de artiesten die in het boek figureren.

Ondertussen is Freek helaas overleden. De laatste mail die ik van hem mocht ontvangen, hield precies verband met dit boek. Er werd namelijk al een nieuwe, uitgebreidere versie in het vooruitzicht gesteld en hij vroeg me of ik opnieuw bereid was eraan mee te werken. Uiteraard was dat het geval, maar het boek zal er dus helaas nooit komen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.