Op donderdag 10 december 2015 werd het nieuwe boek van Freek Neirynck: “Wie es/woas Wie in de Gensche Voolksmeziek” voorgesteld in het Gentse Congrescentrum ICC, Citadelpark door lic. Frank Beke geanimeerd door Gentse volkmuziekartiesten als: Noël Fack, GidovanGent, Danny Sinclair, Rudy Brevvaeys, Bart Devaere, George Valentino Van Zeeveren,…

De feestelijke pers- en publieksvoorstellingvoorstelling met een Sneukelresepse was gratis toegankelijk van 17 tot 19 uur in de zalen van het ICC, vóór de uitreiking van de Gentsche Antsjes 2015 van de Gentsche Sosseteit.
De hard cover komt uit bij Snoeck Uitgevers als het slotstuk van Freeks Gentse trilogie. Eerder schreef hij immers al het “Gents Zakwoordenboek” (vierde druk) en het “Gents Zegswijzenboek” (2013, Artusuitgevers) Neirynck werkte er vier jaar aan met de hulp van gespecialiseerde lemmamedewerkers Frans Babbelaar, Eddy Daese, Luk De Bruyker, René Deherdt, Guido De Leeuw, Alex De Teyger, Luc Lekens, Eddy Levis, Claude Marrissael, Tina De Gendt en ondergetekende. De kaft werd ontworpen door de Gentse kunstenaar Marcel Bonnaerens en de achterkaft werd versierd met een foto van Firmin De Maître.
“Wie es/woas Wie in de Gensche Voolksmeziek” telt meer dan 700 lemma over 256 bladzijden m.b.t. de Gentse volkse muziek tussen 1750 en 2015. Het zijn zowel biografische gegevens omtrent personen, groepen als genres waarin liedjes gebracht werden in de Gentse streektaal. Ook muzikale termen die er verband mee houden worden toegelicht.
Freek Neirynck schreef zelf over dit boek: “Auteur/journalist Freek Neirynck is de aangewezen persoon om dit vademecum te schrijven. Hij was immers een bevoorrechte getuige en bovendien zelf intens betrokken bij de recentste hoogbloeiperiode van de tweede helft van de twintigste en de eerste decennia van de eenentwintigste eeuw. Een tijd waarin het Gentse volksliedrepertorium soms met meer dan vijftig nieuwe liedjes werd aangevuld en verrijkt.

Als kind was hij een vertrouwde bezoeker van het traditionele poppentheater met Pierke en bezocht hij de Ancienne Belqique waar Leo Martin een vedette was. Sinds zijn tienertijd zag hij alle voorstellingen van Romain Deconinck in Minardschouwburg, van het reizend gezelschap De Drie Charels met Roger Piers  en de cabaretprogramma’s met Gus Lajoie.

Als journalist voor Dagblad Vooruit, Knack, Radio 2 (Omroep) Oost-Vlaanderen, KRO Gids… en tijdens zijn Artistieke Aperitieven voor de Stad Gent tijdens de Gentse Feesten interviewde hij alle coryfeeën in  het genre en bouwde hechte, blijvende vriendschappen uit in het milieu van de Gentse volkscultuur.

Als creatief schrijver (in de Gentse streektaal – hij had toen reeds enkele tientallen stukken in het Nederlands geschreven) leerde hij het métier van het volkstheater bij grootmeester Romain Deconinck met wie hij “De Roste Wasser” en “Vader Tamboer” schreef voor Theater Taptoe. In die periode werkte hij ook voor het eerst samen met Walter De Buck. Sinds een aantal jaren schrijft hij elk jaar tenminste één politiek-satirische en muzikale theaterproductie voor ’t Spelleke van Drei Kluite dat hij samen met zijn bloedkompaan Luk ‘Pierke Pierlala’ De Bruyker runt.

Zijn méér dan honderd nieuwe Gentse volksliedjes werden op muziek gezet door de meest vooraanstaande Gentse volksmuziekcomponisten als Roger Berry, Gus Roan, Danny Sinclair, Harry Vandernoot… Ze werden op de Bühne gebracht door o.a. Will Ferdy, Lily Castel, Rosa Geinger, Luc Soens (Jawadde), GidovanGent. De teksten verschenen in twee Lietsjesgazetten en werden opgenomen op tientallen platen en CD’s.

Als regisseur begeleidde hij onder meer Pat Remue, Jan Gorleer en Hubert Van Rietvelde, ’t Gensche Netje, Marc Van Malderen, Marc Reynaerts, Sonja Gyselinck, Roger Filip, de Beren van Romain Deconinck…

Alle bovenstaande … en vele anders (soms vergeten)  namen, samen met aan hun werk gelinkte plaatsen, genres en gehanteerde termen, worden in dit boek voor het eerst uitvoerig toegelicht m.b.t. hun onvergetelijke waarde binnen het Gentse Culturele Erfgoed.”
Het boek kost € 19,50 in de betere boekhandel en in de Gentse Stadswinkel (onder het Belfort), het STAM en het Huis van Alyn. Op de boekvoorstelling op 10 december kregen de 66 eerste kopers gratis een collectors item exemplaar van een strippagina (een hommage aan Walter De Buck en Pierke Pierlala) die Neirynck op weg naar zijn zesenzestigste realiseerde met striptekenaar Frank Lauwers voor het tweede Gentse Pierkes stripalbum maar die bedreigd werd met censuur, waarop hij ze terug trok samen met de inleiding tot het boek die hem gevraagd was. De striptekenaar was aanwezig ter plekke om ze te signeren, evenals de meeste lemmamedewerkers en een aantal van de artiesten die in het boek figureren.

Ondertussen is Freek dus helaas overleden. De laatste mail die ik van hem mocht ontvangen, hield precies verband met dit boek. Er werd namelijk al een nieuwe, uitgebreidere versie in het vooruitzicht gesteld en hij vroeg me of ik opnieuw bereid was eraan mee te werken. Uiteraard was dat het geval, maar dat boek zal er dus helaas nooit komen. Wel spraken we af dat ik na verloop van tijd de lemma’s ook op mijn blog mocht zetten. Een precieze datum hebben we helaas ook weer niet kunnen afspreken, maar ik denk dat de “verkoopstijd” van het boek ondertussen wel voldoende is gepasseerd, zodat ik met mondjesmaat mijn belofte kan nakomen…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.