Het is vandaag zestig jaar geleden dat Cedric Gibbons is overleden.

Cedric Gibbons was de art director van MGM van 1924 tot 1956 en heeft als dusdanig niet minder dan het recordaantal van 1.057 films op zijn actief staan, waaronder “The wizard of Oz”, “An American in Paris” en “Singing in the rain”. Hij was op die manier ook de man die de art deco in de VS introduceerde.
In 1928 Cedric Gibbons, overigens nog altijd recordhouder met 37 nominaties waarvan er elf in een bekroning werden omgezet, supervised the design of the award trophy. In need of a model for his statuette, Gibbons was introduced by his future wife Dolores del Río to Mexican film director and actor Emilio Fernández. Reluctant at first, Fernández was finally convinced to pose nude to create what today is known as the “Oscar”.
The origin of the name Oscar is disputed. One biography of Bette Davis claims that she named the Oscar after her first husband, band leader Harmon Oscar Nelson. Another claimed origin is that the Academy’s Executive Secretary, Margaret Herrick, first saw the award in 1931 and made reference to the statuette’s reminding her of her “Uncle Oscar” (a nickname for her cousin Oscar Pierce).
Cedric Gibbons heeft zelf ook één film geregisseerd, merkwaardig genoeg één waaraan haast geen “aankleding” te pas kwam. Dat was immers in 1934 toen Johnny Weissmuller opnieuw opdook voor “Tarzan and his mate” (na een korte periode waarin Buster Crabbe de rol van Tarzan had vertolkt). Hierin is Jane (Maureen O’Sullivan) eventjes naakt zwemmend te zien. Oorspronkelijk was het trouwens de bedoeling dat ze net als Tarzan gewoon een lendendoek zou dragen en dat haar haar dan als het ware toevallig op de juiste plaats zou liggen of dat er altijd takkebossen in de buurt waren. Dat bleek echter een onoverkomelijke opgave. Voor ze in de jungle verdwijnt, had ze in de film overigens nóg een ontkleedscène, weliswaar niet naakt, maar in haar onderjurk en met een zeer erotische ondertoon.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.