Morgen zal het ook al een halve eeuw geleden zijn dat de Vlaamse schrijver Roger van de Velde is overleden.

Roger van de Velde werd geboren en groeide op in Boom. Nadat hij op 28 juni 1947 was gehuwd met Rosa Verboven, ging hij even later aan de slag als journalist bij De Nieuwe Gazet. Op korte tijd kreeg hij drie kinderen (Thérèse, Max en Luc). Hij moest ook twee maagoperaties ondergaan, waarbij hij een palfium-kuur kreeg voorgeschreven. Toch werd hij in september 1956 nog Belgisch kampioen zwemmen voor sportjournalisten. Maar na een derde maagoperatie volgde in september 1961 een eerste arrestatie voor het gebruik van verdovende middelen (vooral omdat hij doktersbriefjes had vervalst om eraan te geraken). Er zouden er nog veel volgen. In 1966 verscheen bij Bruna “Galgenaas”, een bundel kortverhalen, die hij in de gevangenis op de keerzijde van reclamefolders had geschreven. De kortverhalen waren gebaseerd op het relaas van van de Veldes medegevangenen en bevatten dus ook kritiek op de Belgische justitie. Het gevolg was dat van de Velde schrijfverbod kreeg en dat hij, zelfs als hij op vrije voeten was, zijn publicaties eerst moest voorleggen aan het gerecht! Dat belette Van de Velde echter niet om een jaar later “De slaapkamer” uit te geven (vrouwenportretten waarvoor hij de Dr.Philipsenprijs kreeg) en in 1969 “De knetterende schedels” over de psychiatrie. Datzelfde jaar schreef hij ook “Recht op antwoord” waarvoor hij de Arkprijs van het Vrije Woord kreeg op 7 mei, maar kort daarna (30 mei) overleed hij reeds.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.