Het zal morgen al dertig jaar geleden zijn dat de Amerikaanse actrice Paulette Goddard is overleden in Zwitserland.

97 paulette goddard

Paulette Goddard werd geboren als Marion Pauline Levy in New York. Ze begon als model en werd in 1924 lid van de Ziegfeld Follies. Ze bleef werken in het theater totdat ze in Hollywood doorbrak. Dat was in 1929, toen ze een contract kreeg bij Hal Roach Studios. Ze was in korte films te zien naast het bekende duo Laurel & Hardy. Bij Samuel Goldwyn Productions werd ze eerst lid van de Goldwyn Girls, maar later kreeg ze meer serieuze rollen en was ze te zien naast onder andere Betty Grable, Lucille Ball en Jane Wyman.
In 1929 ontmoette Goddard Charlie Chaplin en kreeg ze een relatie met hem. Chaplin kocht drie jaar later Goddards contract bij Hal Roach Studios op, zodat ze voor hem kon werken. In 1936 was ze naast Chaplin te zien in Modern Times. Hoewel Chaplin in zijn autobiografie schreef dat de twee trouwden in China in 1936, zijn ze nooit legaal getrouwd. Chaplins avontuurtjes vooral met jonge meisjes zijn gekend, maar ook van Paulette Goddard werd verteld dat ze een afwisselend liefdesleven heeft gekend. Zo zou ze o.m. met de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo het bed hebben gedeeld.
Goddard werd ondertussen steeds bekender. In 1939 was ze naast Norma Shearer, Joan Crawford en Rosalind Russell te zien in The Women van George Cukor. Tijdens het filmen werd overwogen om Goddard te casten als Scarlett O’Hara in Gone with the Wind. Toen David O.Selznick uiteindelijk de Britse Vivien Leigh (door bemiddeling van Laurence Olivier) boven zijn buurmeisje Paulette Goddard (die daar samenwoonde met Charles Chaplin) verkoos als Scarlet O’Hara, ontstond er in het noorden van de V.S. een oproep tot boycot van de film “Gone with the wind”, maar in het zuiden zei men: “Liever een Britse dan een Yankee!”
In 1939 kreeg Goddard een contract bij Paramount Pictures. Haar eerste film bij deze studio werd The Cat and the Canary. Een jaar later was ze opnieuw naast Chaplin te zien in The Great Dictator. Het was hun laatste samenwerking: in 1942 gingen ze uit elkaar. Vervolgens was ze te zien naast Fred Astaire in Second Chorus. Hier ontmoette ze de acteur Burgess Meredith. Ze zou in 1944 met hem trouwen en samen verzetten ze zich tegen “The Motion Picture Alliance for the Preservation of American Ideals” van John Wayne, Ward Bond, Hedda Hopper en Roy Brewer.
Voor haar rol in So Proudly We Hail! (1943) werd Goddard genomineerd voor een Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol. In 1944 had ze een miskraam; daarvoor of daarna heeft ze nooit kinderen gehad.
In 1950 scheidde ze van Burgess Meredith en stopte ze met acteerwerk. In 1958 trouwde ze nog eens, met de Duits-Amerikaanse schrijver Erich Maria Remarque. Ze bleven bij elkaar tot zijn dood in 1970. Op 23 april 1990 verloor ze haar gevecht tegen emfyseem en stierf vlak voor haar tachtigste verjaardag. (Gebaseerd op Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.