De Hongaarse fluitist Istvan Matuz werd in ’72 laureaat van de Tenutowedstrijd, omdat hij toen hier in België aan het conservatorium van Brussel studeerde. Alhoewel hij terugkeerde naar Hongarije, bleef hij ook ons land en de Belgische muziek een warm hart toedragen. Op donderdag 20 april 1995 was hij te gast in de Logos Tetraëder met o.m. werk van Elias Gistelinck en Henri Pousseur.

Alhoewel hij een nauwe medewerker is van Pierre Boulez staat deze echter niet op het programma, maar wel Varese en Berio. Matuz staat ook bekend voor het uitdragen van de hedendaagse muziek van zijn landgenoten, maar deze keer beperkt hij zich tot composities van hemzelf, waaronder een bewerking van het Japanse volksliedje « Sakura, Sakura ». Het meest opvallende aan Matuz is echter zijn revolutionaire ademtechniek. Door de zogenaamde « circulaire » techniek kan hij in « Voices » van Laszlo Sary de klank ononderbroken 144 minuten aanhouden. Maar omdat de organisatoren van Logos geen sadisten zijn, zullen zij dit niet op de toehoorders loslaten.

Referentie
Ronny De Schepper, Fluitist Matuz bij Logos, Het Laatste Nieuws 20 april 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.