Gisteren had ik het over de persvoorstelling van “Prêt-à-porter”, maar in de voormiddag was ik ook al naar de persvoorstelling van de western “Legends of the Fall” geweest…

“Legends of the fall” van Edward Zwick, tevens de maker van “Glory”, zou je ietwat Wagneriaans als “Helden van het Avondland” kunnen vertalen (*). Het gaat immers over de teleurgang, nee niet van de waterhoek, maar wel van Twilde Westen. Het verhaal situeert zich (overigens niet toevallig) wel in dezelfde periode als het boek van Stijn Streuvels. De passage over de Eerste Wereldoorlog speelt zich zelfs in Ieper af! (Mensen zoals de Pools-Duitse criticus Marcel Reich-Ranicki die de opdracht hadden om tijdens de oorlog brieven van en naar soldaten te censureren om geen gegevens over ligging of planning te laten uitlekken, waren verbaasd toen zij in brieven van het thuisfront vaak aantroffen dat de vrouw in kwestie “de afspraak met de indiaan had gemist”. Dat bleek uiteindelijk een beeldspraak te zijn voor het feit dat haar maandstonden uitbleven…)
Maar in Amerika is dit dus de periode dat de indianen definitief verslagen zijn en de bureaucratie zijn intrede begint te doen. Echte “frontiermen” (zoals Robert Redford in “Jeremiah Johnson” of Kevin Costner in “Dances with wolves”) hebben het daar lastig mee. Zij hebben van de overwonnen indianen de liefde voor de natuur geërfd en leven op basis van natuurwetten i.p.v. “the law”. Aangezien die “law”, zeker in Amerika, teruggaat op de zogenaamde “goddelijke” wetgeving uit de bijbel, is het ook een beetje het heidendom i.p.v. religie, natuur i.p.v. cultuur. De romantische verheerlijking van “le bon sauvage” kortom. Een gevaarlijke theorie die indien tot het bot ontleed tot fascisme kan leiden, maar aangezien de corrupte Amerikaanse staat als vijand wordt voorgesteld, kan je niet anders dan sympathie voelen voor deze vrijbuiters.
Het begint allemaal bij kolonel Ludlow (Anthony Hopkins, die als John Ford-fan nochtans nu pas aan z’n eerste western toe is) die tijdens de secessieoorlog nog enig aanzien heeft verworven, waardoor de wetgever zijn excentriek gedrag lange tijd tolereert, maar die zo moet kokhalzen van de walgelijke slachtpartijen tegenover de indianen dat hij zich op een afgelegen boerderij in Montana vestigt met zijn spoorzoeker, het gewezen opperhoofd One Stab (Gordon Tootoosis), een opgespoorde outlaw Decker (Paul Desmond) en diens Indiaanse vrouw Pet (Tantoo Cardinal).
Ludlow heeft ook een vrouw Isabel (Christina Pickles), die hem drie zonen baart, maar ervandoor gaat eens ze op eigen benen kunnen staan. De natuur is te wild voor haar en bovendien is haar liefde voor Ludlow niet erg groot. Als een dochtertje geboren wordt uit het echtpaar Decker-Pet, krijgt dit de naam Isabel Two mee (Karina Lombard; als kind vertolkt door Sekwan Auger). Al heel vlug wordt Isabel Two verliefd op de wilde Tristan (Brad Pitt; als kind Keegan MacIntosh en Eric Johnson) die er met zijn lange haren als een halve indiaan uitziet. Zijn oudere broer Alfred (Aidan Quinn; als kind Randall Slavin) die veel gecultiveerder is, vervreemdt daardoor een beetje van hem, maar ze worden voorlopig nog samengehouden door hun liefde voor de benjamin Samuel (Henry Thomas, die we nog kennen als de kleine Elliot uit “E.T.”, maar die hier zelf als kind wordt vertolkt door Doug Hughes).
Als Samuel van zijn studietijd Susannah (Julia Ormond) meebrengt, dan ontsteken de passies echter in alle hevigheid, want ook de twee broers zijn verliefd op haar. Zolang Samuel in leven is, ondernemen ze eigenlijk niets (al merkt Alfred toevallig wel dat Susannah Tristan boven Samuel verkiest), maar in de Eerste Wereldoorlog, waarin de drie zonen, tegen de wil van hun vader in, als vrijwilligers dienst nemen, sneuvelt Samuel. Alfred lag op dat moment in het veldhospitaal, maar Tristan probeerde hem nog wanhopig te redden. De wreedheden van de oorlog hebben overigens weer de “wilde” in hem naar boven gebracht en na de dood van de jongste broer worden ook de twee anderen uit het leger ontslagen.
Het duurt niet lang vooraleer Alfred Susannah ten huwelijk vraagt, maar zij weigert en gaat liever in op de avances van Tristan, die nochtans puur animaal zijn. Als deze het niet langer ziet zitten en de wijde zeeën gaat bevaren, huwt Susannah uiteindelijk toch met Alfred, die overigens in de politiek gaat en zo door zijn vader van het erf wordt verbannen. Dit grijpt de oude Ludlow zo aan dat hij er een hartaanval aan over houdt. In de rest van de film deed Anthony Hopkins dan ook op zijn beurt een poging om als gehandicapte een oscar te versieren. Het mislukte.
Als Tristan na verloop van tijd weerkeert, laait de passie weer op. Nochtans is hij ondertussen gehuwd met Isabel Two. Samen hebben ze een zoontje, Samuel Decker, en een dochtertje Isabel Three. Het is ondertussen de periode van de drooglegging en Tristan verdient de kost met het leveren van illegale whisky. Daarmee rijdt hij tegen de kar van de “officiële” (even illegale maar door de wet getolereerde) leveranciers, de O’Banions (Robert Wisden en John Novak). Gesteund door de “arm van de wet” wordt Tristan het leven zuur gemaakt, waarbij per ongeluk Isabel Two het leven laat. Als Tristan deze “tweede kans” voor Susannah onbenut laat, pleegt deze zelfmoord.
Tristan, Decker en One Stab plannen een wraakactie, waarna Tristan door de sheriff (Kenneth Welsh) wordt opgezocht maar “niet om hem te arresteren”, zoals hij zelf zegt. Tristan doet alsof hij zich overgeeft, maar daardoor krijgt zijn vader de kans om de sheriff neer te schieten. Als John Wayne “High noon” al een “on-Amerikaanse” film vond omdat de sheriff zijn ster in het zand gooide, wat zou hij hiervan dan zeggen?
De deputy daarentegen blijft ongedeerd en zal ongetwijfeld Tristan en de kolonel neerknallen. Op dat moment weerklinkt echter een schot. Alfred kwam net op tijd. De vrede tussen vader en zoon wordt gesloten, maar toch blijft Alfred buiten schot. Hij weet immers dat Tristan als dader zal worden opgespoord. Deze vertrekt dan ook naar het hoge noorden, terwijl Alfred zorg draagt voor de kinderen van Tristan.
Zelf wordt deze net als Keith Richards en Roland Van Campenhout toch nog oud, al had men het niet verwacht. Hij wordt pas in 1963 gedood door een beer. Althans zo wil het de novelle van Jim Harrison, waarop deze film is gebaseerd. De muziek (die erg lijkt op die van “Dances with wolves”) is van James Horner (net zoals bij “Glory”) en John Toll (“Braveheart”) stond achter de camera.

Ronny De Schepper

(*) The title refers to the Biblical fall from innocence. In diverse landen waar men een eigen titel hanteerde, had men “fall” geïnterpreteerd als een synoniem voor “autumn”. (IMDb)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.