Morgen zal het 65 jaar geleden zijn dat Marian Anderson als eerste zwarte artiest mocht optreden in de Metropolitan Opera van New York. Het was meer bepaald in “Un ballo in maschera” van Giuseppe Verdi, blijkbaar in een hedendaagse enscenering, afgaande op de foto, wat zeer vreemd is voor “de Met”! (*)

Marian Anderson was een zwarte Amerikaanse contralto die wegens het separatisme in Amerika haar eerste successen in Europa kende. In het Berlijn van 1933 dan nog wel! Toen haar in 1939 een optreden werd geweigerd in de Constitution Hall in Washington, nodigde Eleanor Roosevelt haar uit om op te treden in het Witte Huis ter gelegenheid van het bezoek van de Engelse koning George VI. Van dan af ging het vlug: nog datzelfde jaar gaf ze, begeleid door Arturo Toscanini, een concert bij de Lincoln Memorial voor niet minder dan 75.000 toehoorders.

(*) Dit is wel in tegenspraak met iets wat ik elders op mijn blog heb teruggevonden: “In 1951 werft Rudolf Bing (1902-1997) in de Metropolitan Opera Janet Collins aan en dat wordt daarmee de eerste zwarte artieste die daar mag optreden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.