In 1984 ging, ondermeer, Enrico Berlinguer heen. Hij was één van de meest gerespecteerde communistische leiders van het Westelijk halfrond en zijn dood dompelde heel Italië en niet alleen het communistische kiezerskorps, in diepe rouw.

Naast Berlinguer verdween ook Sovjetpartijleider Joeri Andropov van het politieke toneel. En in India werd premier Indira Gandhi het slachtoffer van een laffe moordaanslag. Haar dood gaf aanleiding tot de ergste onlusten in de Indiase geschiedenis. Meer dan duizend sikhs lieten daarbij het leven.
Op vrijdagavond 30 november overleed te Namen op zestigjarige leeftijd onze kameraad dokter Willy Peers, wiens naam wel voor altijd zal verbonden blijven aan de lange strijd voor de depenalisering van de abortus. Onder de andere Belgische doden van dit jaar die in onze herinnering zullen gegrift blijven — zij het om zeer uiteenlopende redenen — vernoemen wij Herman Vanderpoorten, Piet Van Aken en Ann Bernheim. Deze laatste was directrice bij Sidmar, belast met het beheer van de aandelenportefeuille. Zij kwam om door een schot uit haar eigen revolver, een schot dat werd afgevuurd door Alphonse Helfen, directeur-generaal bij Sidmar.
Bij het begin van dit jaar haalden we Ann Christy aan het lijntje omdat we vernomen hadden dat ze zwaar ziek was. De ware toedracht was (althans voortgaande op haar eigen verklaringen) niet geweten, de kanker had zijn onontkoombaar vonnis over haar geveld, maar zij zelf geloofde nog in een come-back. Helaas op 8 augustus is ze ons ontvallen op 39-jarige leeftijd.
Op 85-jarige leeftijd overleed te Parijs Henri Michaux, een van de voornaamste avant-garde-auteurs van deze eeuw. Deze geboren Namenaar had al in de jaren twintig voorgoed afscheid genomen van België « le pays où il pleut sur tous les enthousiasmes », en dat is een waarheid die ook Ann Christy heeft moeten ondervinden, aangezien haar talent traditiegetrouw pas na haar dood werd erkend. Buitenlandse namen uit de filmwereld hadden deze faam nog bij leven en welzijn, maar dat belette niet dat « de gevleugelde wagen van de tijd » hen ook dit jaar onder zijn wielen vermorzelde. We denken hierbij aan François Truffaut of Richard Burton.

Jan Mestdagh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.