Vandaag is het ook al vijftien jaar geleden dat de Amerikaanse klarinettist Artie Shaw is overleden…

Artie Shaw werd geboren als Arthur Jacob Arshawsky in New York City. Op veertienjarige leeftijd begon hij de saxofoon te bespelen om enkele maanden later over te schakelen naar de klarinet (meestal was het net andersom). Op zijn vijftiende verliet hij de middelbare school om als muzikant door Amerika te trekken, maar in 1934 staakte hij zijn muzikale activiteiten tijdelijk om zijn school alsnog af te maken.
Na het leiden van diverse combo’s vormde hij in het voorjaar van 1937 een swingband met de naam Artie Shaw and His New Music, die echter niet veel succes had, ook al omdat van maart tot november 1938 Billie Holiday de leadzangeres was, wat niet evident was in een tijd van rassensegregatie.
De doorbraak kwam er toen Jerry Gray een arrangement maakte voor Cole Porters “Begin the Beguine”. De opname van juli 1938 maakte van het nummer een klassieker. Shaw kreeg een eigen radioshow, die zijn populariteit wist te consolideren. Nog merkwaardiger was dat er ook van het jazzcombo Artie Shaw and his Gramercy 5 een klavecinist deel uitmaakte, namelijk Johnny Guarnieri. Alhoewel… klavecinist? Zoals Johnny zelf toegeeft, had hij nog nooit van het instrument gehoord toen Artie Shaw er hem in 1940 over aansprak: “Shaw asked me if I’d ever played the harpsichord, and I said: ‘Certainly.’ And he said, ‘Well that’s great; we’re gonna make some records tomorrow.’ (…) I was lying! So I said, ‘Artie—I don’t know what a harpsichord is.’ (…) He says, ‘I have one up the house; let’s go up there tonight and we’ll rehearse, and we’ll make some records tomorrow.’” Guarnieri maakte al deel uit van Shaw’s big band, maar dan gewoon als pianist. Waarom Shaw op de idee kwam van hem een klavecinist te maken, had te maken met het succes van die andere klarinettist Benny Goodman. Die had naast zijn big band een sextet met daarin een centrale rol voor de gitarist Charlie Christian. Shaw wilde ook wel zo’n aandachttrekker en vandaar dus.
Shaw zou in deze periode dan ook Benny Goodman de titel van de Koning van de Klarinet betwisten. Net als Goodman zou hij een opname maken van het beroemde klarinetconcerto van Mozart en hij zou er nog een schepje bovenop doen door zelf een concerto voor klarinet te schrijven, dat o.m. nog door Walter Boeykens en Marc Vertessen is uitgevoerd.
Artie Shaw scoorde ondertussen voor Bluebird Records verscheidene hits, met onder meer “It Had to Be You”, “Donkey Serenade”, “Rose Room” , “Out of Nowhere” , “Oh, Lady Be Good” en “All the Things You Are”. Met een tweeëndertigkoppige band, versterkt door dertien strijkers, nam Shaw op 3 maart 1940 zijn grootste hit “Frenesi” op.
Shaw stond ook bekend als kenner van het vrouwelijk schoon. Zo was hij tot begin jaren 40 getrouwd met Betty Kern, maar hij trouwde met Lana Turner in februari 1940 en scheidde nog datzelfde jaar van haar. Daarna, in de periode 1945-1946, was hij getrouwd met Ava Gardner en van 1957 tot 1985 met een andere filmactrice Evelyn Keyes. Artie Shaw overleed op 94-jarige leeftijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.