Vandaag is het al vijftig jaar geleden dat in een vliegtuig op weg van Parijs naar Oslo de Noorse kunstschaatsster Sonja Henie is overleden aan leukemie. Ze was pas 57. Henie werd tien keer op rij (van 1927 tot 1936) wereldkampioene (een record dat nog altijd stand houdt) en nam vier keer deel aan de Olympische Winterspelen. Ze won driemaal en eindigde in 1924 `slechts’ achtste, toch een hele prestatie als men weet dat ze toen amper elf jaar oud was. Na haar sportcarrière ging Henie aan de slag in Hollywood en ook nog interessant om aan te stippen is dat haar vader een bekend wielrenner was.
De eerste officiële Winterspelen hadden pas plaats in 1924, in Chamonix, maar vanaf 1901 organiseerden de Scandinaviërs reeds de ‘Noordelijke Spelen’, met langlaufen, bandy (een soort ijshockey), schermen en paardrijden over 80 km. Deze Spelen worden negen keer georganiseerd: in 1901, 1905, 1909 (met zwemmen), 1913, 1917, 1922 en 1926, maar verdwijnen zodra de echte Winterspelen, een wens van baron de Coubertin, zich in Chamonix een waardige tegenhanger van en aanvulling op de Zomerspelen tonen.
In 1921 beslist het IOC dus om een ‘Internationale sportweek van 1924′ te organiseren in Chamonix. Het evenement wordt zo’n succes dat het achteraf, in 1926, wordt omgedoopt tot’de eerste Winterspelen’. De Amerikaan Charles Jewtrew, die de 500 m snelschaatsen wint, is de eerste kampioen van de Winterspelen. De Fin A. Clas Thunberg wint een medaille in elk van de vijf snelschaatswedstrijden: driemaal goud, eenmaal zilver en eenmaal brons. De Noor Thorleif Haug overheerst het langlaufen en wint drie wedstrijden. De latere diva van het kunstschaatsen Sonja Henie debuteert op 11-jarige leeftijd. Ze zal in haar carrière tien wereldtitels en drie olympische titels verzamelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.