Het cabaret Moulin Rouge in Parijs viert vandaag zijn 135ste verjaardag.

Het cabaret werd opgericht door de Catalaan Josep Oller en het gebouw werd ontworpen door de architecten Eduard Niermans en Adolphe Willette. Het ligt aan de Boulevard de Clichy in de rosse buurt van het quartier Pigalle, in het 18e arrondissement. Op het dak staat een grote rode imitatiewindmolen als symbool van het bohemienleven. De vroege jaren van de Moulin Rouge werden gekenmerkt door extravagante shows, geïnspireerd door het circus, en attracties die nog steeds bekend zijn, zoals de Pétomane Joseph Pujol. Nu zijn er vooral shows met half naakte danseressen. Het cabaret was de inspiratie voor veel schilderijen van Henri de Toulouse-Lautrec en affiche-ontwerpen door onder anderen Jules Chéret. Veel boeken en films spelen zich af in en rond de nachtclub. In 1940 kwam een speelfilm Moulin Rouge uit met Josephine Baker, die er ook effectief optrad (haar “duel” met Mistinguett is zelfs de geschiedenis ingegaan). In 2001 was er dan Moulin Rouge! van Baz Luhrmann, met Ewan McGregor en Nicole Kidman in de hoofdrollen, dat zich evenwel te veel vrijheden veroorlooft om als een historische schets te worden beschouwd. (Gebaseerd op Wikipedia)

Referentie

Ronny De Schepper, “Moulin Rouge” van Baz Luhrmann: een ellenlange videoclip, Film januari 2002

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.