Veertig jaar geleden was er de première van Monty Python’s Life of Brian (of kortweg Life of Brian), de derde film van de Monty Python-cast. De film werd geregisseerd door Pythonlid Terry Jones. De personages worden grotendeels gespeeld door de leden van Monty Python, die allen meerdere rollen op zich namen. De film werd gemaakt in Monastir in Tunesië.

Life of Brian is een persiflage op het leven van Jezus Christus en beoogde zowel kritiek op religieus fanatisme als kritiek op de (Britse) politiek. De film deed veel stof opwaaien omdat sommige gelovigen het verhaal opvatten als blasfemie, een parodie op het leven van Jezus Christus en kritiek op religie in zijn algemeenheid. Hierbij speelde het opzienbarende einde van de film, een scène waarin slachtoffers van een massale kruisiging – onder wie Eric Idle en de hoofdfiguur Brian (gespeeld door Graham Chapman) – een komisch lied zingen (Always Look on the Bright Side of Life), een belangrijke rol.

Verschillende Britse gemeenten verboden aanvankelijk de vertoning van de film. Dat bleek echter weinig zoden aan de dijk te zetten, want mensen gingen naar gemeenten waar de film wel werd vertoond om hem daar te bekijken. In Ierland was de film gedurende acht jaar verboden, en in Noorwegen een jaar. Het Noorse verbod dreef de populariteit van de film in Zweden op, waar hij werd aangeprezen als “de film die zo grappig is dat de Noren hem verboden”. In Italië werd de film pas in 1990 voor het eerst uitgebracht. In bepaalde staten in het zuiden van de VS is de film nog altijd verboden. De film maakt echter niet zozeer Jezus zelf belachelijk, maar bekritiseert met name georganiseerde religie, massahysterie en politiek.

Mijn persoonlijke favoriete scène is de kritiek op de verdeeldheid van klein links (de eenzame vertegenwoordiger van het Palestine Liberation Front), al zou ik wel tientallen andere voorbeelden kunnen aanhalen (What did the Romans ever do for us? Biggus Dickus, You must think for yourself, enz. enz.)

Zonder de hulp van voormalige Beatle George Harrison zou de film nooit zijn uitgekomen, want Harrison financierde de film toen bleek dat het onderwerp zo controversieel was dat de gecontracteerde financiers afhaakten. Ook Spike Milligan, die qua humor de weg voor de Pythons heeft gebaand met The Goon Show maakt een cameo, als eenzame profeet waar niemand meer naar luistert, omdat men massaal achter Brian aanloopt. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.