Vandaag is het al 35 jaar geleden dat de Welshe komiek Tommy Cooper stierf terwijl hij een komisch goochelnummer bracht in het ITV-programma “Live from Her Majesty’s” (foto). Hoe tragisch ook, vele zangers en acteurs zullen hem een dergelijke dood benijden: “Je veux mourir sur scène”, zoals Dalida zong…

Cooper overleed op 63-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Midden op het podium zakte hij voor het oog van duizenden kijkers in elkaar en viel via de gordijnen achterover de coulissen in. Het publiek dacht aanvankelijk dat dit alles bij de show hoorde en lachte nog enige tijd door. Alleen de zoon van Cooper, Thomas Henty, die backstage stond, begreep direct dat dit geen onderdeel van de show was. Tommy Cooper werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, maar bleek bij aankomst reeds te zijn overleden.
Echt verwonderlijk was zijn dood nu ook weer niet, want Coopers privéleven verliep bijna net zo chaotisch als zijn optredens. Hij trok 52 weken per jaar het land door van optreden naar optreden, want Cooper was een ware workaholic. Naast zijn huwelijk met zijn vrouw en eerste assistente Gwendolyn Henty, waaruit twee kinderen werden geboren, had hij een lange relatie met zijn tweede assistente Mary Fieldhouse. Deze affaire zou uiteindelijk ruim 17 jaar tot aan zijn dood duren, een periode waarin Cooper nooit kon kiezen tussen de twee vrouwen. Zo buitensporig als hij werkte, dronk en rookte hij ook. Gwendolyn en Mary zagen het drankprobleem van hun partner, maar konden er niets aan doen.
Cooper maakte er een kunst van zijn goocheltrucs op onnavolgbare wijze te laten mislukken. Hoewel hij dus de schijn tegen had, was hij in werkelijkheid een zeer bedreven illusionist. Zijn mislukkingen maakten een onlosmakelijk deel uit van zijn grappen.
Zijn handelsmerk was de vuurrode fez die hij tijdens zijn optreden droeg. Tijdens zijn optreden maakte hij in razend tempo tal van grappen die eigenlijk heel flauw waren, maar door de manier van brengen van Cooper juist weer erg grappig. Onderdeel van de grap was dat hijzelf het hardst lachte om zijn grappen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.