Vandaag is het al twintig jaar geleden dat de beloftevolle maar eigenzinnige wielrenner Jaanus Kuum zelfmoord pleegde.

Jaanus Kuum werd geboren in Tallinn op 2 oktober 1964. Dat betekende dus dat hij van oorsprong uit Estland kwam, dat in die tijd nog tot de Sovjetunie behoorde. In 1983 was hij zelfs nog Ests kampioen koppeltijdrit (samen met Oleg Ljadov) en eindigde hij tweede in het individuele tijdritkampioenschap. Kuum gebruikte in 1984 een wedstrijd in Denemarken om te vluchten naar Noorwegen waar de ouders van zijn vader woonden. Hij kreeg nog hetzelfde jaar het Noors staatsburgerschap.
Alhoewel Russische renners slechts prof konden worden na het ineenstorten van de Sovjetunie en men dus moeilijk kan verwachten dat zij grote supporters waren van het communistische systeem, bleef Kuum in de ogen van zijn vroegere landgenoten toch altijd een verrader. Zo vertelt Theo De Rooy de anekdote dat de jonge Vjatsjeslav Ekimov zoals alle Russen hier in het Westen wel eens met heimwee te kampen had. Maar toen Theo als zijn kamergenoot hem de raad gaf dan maar wat Russisch te kouten b.v. met Jaanus Kuum, beet hij bitsig terug dat hij alleen maar Russisch sprak met “echte” Russen!
Met de door Peugeot gesponsorde Noorse wielerselectie reed Kuum veel wedstrijden in de Verenigde Staten. Daarna zocht hij zijn heil in Frankrijk waar hij in september 1986 prof werd bij La Vie Claire. Een jaar later veranderde deze ploeg van sponsor en zo nam hij als lid van de Toshiba-ploeg deel aan de openingswedstrijd van het Vlaamse wielerseizoen, de omloop Het Volk, waar ook bijgevoegde foto werd genomen.
Een jaar later stapte hij over naar ADR, maar na twee jaar was José De Cauwer blij hem te zien vertrekken naar Teka. “Janus Kuum is ongetwijfeld een talent,” aldus José, “maar ongelooflijk koppig en eigengereid. Hij is voortdurend met zijn sport bezig, wat op zich natuurlijk allerminst een bezwaar is, maar hij is een maniak in zoverre dat hij de grenzen van de redelijkheid vaak te buiten gaat. Als hij ergens gelezen heeft dat een bepaalde voeding goed is voor wielrenners dan wil hij niets anders meer eten dan dat, desnoods midden in de nacht. Hij heeft ook eigen denkbeelden, b.v. over de versnellingen waarmee je een berg moet oprijden, en al zit hij water en bloed te zweten, dan nog zal hij niet van zijn idee afwijken. Kortom, uit dit alles blijkt natuurlijk dat zo’n eenzaat weinig bruikbaar is in een ploeg. Köchli zei me dat al toen Kuum van La Vie Claire naar ons overstapte, maar ik dacht dat ik genoeg mensenkennis had om hem een andere mentaliteit bij te brengen. En alhoewel iedereen zegt dat ik daar b.v. met LeMond en Planckaert zo goed in geslaagd ben, moet ik toegeven dat ik bij Kuum totaal machteloos stond. Ik was dan ook blij dat Teka hem van ons wou afkopen.”
Toen was het al over voor Kuum. Hij veranderde elk jaar van ploeg maar ook bij TVM, Trident, Subaru en Carrera kon hij het niet meer waarmaken.
Kuum was ooit een grote belofte en een talentvol tijdrijder, maar kon de verwachtingen niet inlossen. Hij stopte in 1994. Kuum pleegde zelfmoord op 33-jarige leeftijd in zijn woning in Oslo nadat zijn rijwielwinkel in de Verenigde Staten failliet was gegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.