Nog nooit meegemaakt! Du jamais vu! Middenin de zogenaamd “rebelse” Gentse Feesten werd Kurt Burgelman, de frontman van Biezebaaze en dus ook de maker van de hit “Loetsebollekezoetse” (2003), weggedraaid op de gewestelijke televisiezender AVS.

Burgelman is uiteraard niet weg te denken op de Feesten. Hij is b.v. een vaste gast op de ploegvoorstelling van KAA Gent en het was dan ook normaal dat hij een nummer mocht brengen in het GF-programma “Is’t er iets te doen misschien?”. Hij bracht hierin zijn “Maan Gent” een ode geschreven aan Gent, maar sedert vorig jaar heeft hij de tekst aangepast n.a.v. het circulatieplan in Gent.
Dankzij Raymond Thielens heb ik de aangepaste versie kunnen vinden op YouTube:

Aan Het Laatste Nieuws verklaarde Burgelman toen al: “Vroeger was het normaal dat muziek maatschappijkritisch is. Sinds progressieve partijen aan de macht zijn is dat niet meer zo. Want dan ben je direct rechts, racistisch of gelijk wat.” En nog: “De dag dat er subsidies voor bakfietsen werden ingevoerd, heb ik besloten te verhuizen.”
En kijk, gisteren heeft hij ondervonden hoe het er nu aan toe gaat in Gent. Toen zijn nummer begon, verscheen er een tekst op het scherm dat dit nummer “ongepast” was voor de feesten. Dat het eerder thuis hoorde in een politieke uitzending, waar de tegenpartij de kans kreeg op een “wederwoord”.
Toeval of niet, een andere gast in de uitzending was uittredend burgemeester Daniël Termont. Ik ga niet beweren dat hij het was die verboden heeft dat men het nummer zou uitzenden, maar hij zal ongetwijfeld wel zijn ontevredenheid hebben uitgesproken en dat was voor de bazen van AVS, die normaal gezien toch al slippendragers zijn van de huidige coalitie, blijkbaar voldoende om tot deze erg on-Gentse ingreep over te gaan.
Ook Burgelman reageerde ’s anderendaags in die zin in De Gentenaar: “AVS laat zich doen door Daniël Termont. Hij was de enige aan tafel die niet klapte na mijn lied.” En op Facebook voegt hij eraan toe dat “AVS en burgemeester Termont vandaag de democratie begraven hebben”. Hij benadrukt dat hij geen politieke kleur heeft. “Ze willen van mij een N-VA’er maken, maar ik ben links, noch rechts. Als je hier nog kritiek durft geven, dan word je meteen van vanalles beschuldigd.”
Het hoge woord is er uit: “N-VA’er”, het verwijt dat links Gent voortdurend in de mond neemt, sedert Termont na de laatste verkiezingen verklaarde “geen burgemeester te willen zijn van de mensen die voor de N-VA hadden gestemd.” In een reeks berichten op Twitter ontkent Termont dan ook dat hij iets gezegd of gevraagd zou hebben aan de redactie van AVS. AVS-hoofdredacteur Lucie De Zutter bevestigt dit.
“Ik was hier geen vragende partij voor”, aldus Termont. “Dit is een beslissing van AVS. Van mij mag iedereen zeggen en zingen wat hij wil. Het was een louter AVS-initiatief waarvan sommigen het om politieke redenen naar mij willen toeschuiven.”
“Zoals ik geen recht heb te eisen dat een onafhankelijke zender iets niet mag uitzenden, kan ik evenmin eisen dat ze iets moeten uitzenden. De redactie is daar vrij in. Één van de afspraken is dat we tijdens de Gentse Feesten niet aan politiek doen. Ik wil mij daar aan houden.

Maar “niet aan politiek doen” is een ruim begrip natuurlijk. Zo mocht de N-VA tijdens de debatten van Eric Goeman, die uiteraard ook niet aan politiek doet, nauwelijks aan bod komen. En om op dat argument van het “wederwoord” terug te komen: bijna dagelijks zingt de presentator van het programma, Wim Claeys, een nummer van Karel Waeri. Deze nummers zijn meestal gericht tegen de machthebbers uit zijn tijd. Zouden deze dan ook niet mogen worden uitgezonden omdat die geen “wederwoord” meer kunnen geven?
Tot slot: het filmpje van het lied Mijn Gent is ondertussen op sociale media al meer dan vijftigduizend keer bekeken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.