Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat de Italiaanse wielrenner Angelo De Bacco (soms ook Di Bacco gespeld) is overleden. Het is merkwaardig hoe weinig er over deze renner is te vinden op het internet.

Zo is De Bacco wel degelijk een Italiaan (zij het dat zijn geboorteplaats niet op het internet is terug te vinden), maar zijn carrière heeft hij bijna uitsluitend gemaakt in Amerikaanse zesdagen (van 1939 tot 1948), zoals hierboven te zien is als eindwinnaar van de zesdagen van New York 1948 (De Bacco zou links staan, zijn ploegmaat is de Fransman Alvaro Giorgetti, al heeft die heel duidelijk ook Italiaanse roots; merk ook op dat ze – alleszins voor die zesdagen – reeds voor het bekende Amerikaanse merk Schwinn reden).
Het is zelfs zo dat als hij in 1949 voor het eerst de Giro d’Italia reed (hij zou in zijn nadagen dus naar zijn vaderland teruggekeerd zijn) bepaalde bronnen hem als eerste Amerikaan als deelnemer aan de Giro vermelden. Daarbij zien zij echter wel over het hoofd dat Joe Magnani reeds in 1946 had deelgenomen. Meer nog: an unknown source has claimed that the winner of the 1924 Giro d’Italia, Guiseppe Enrici (January 2, 1896 – September 1, 1968, foto hieronder), was in fact born in Pittsburg, PA, which made him a U.S. citizen. He would also be the first American to start the Tour de France (1924, DNF on 4th stage; and 1925 DNF on 11th stage). He passed away in Nice, France. (Italian Cycling Journal)

Ronny De Schepper

RoryStorm1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.