De ABB-Yang Poëzieprijs 1988 ging naar Piet Brak voor zijn bundel « Rorschach » (Yang Poëziereeks nr 137, Gent, 1988; 38 blz., 200 fr). Van Piet Brak verscheen datzelfde jaar bij Nioba, Lier trouwens « Verzamelde Gedichten 1964-1984 ». In de bekroonde bundel waardeerde de jury vooral de combinatie van originele verwoording met ongekunsteld beeldend vermogen. Inderdaad weet Piet Brak in deze bundel, waarin humor en relativering samengaan met diepe weemoed, de werkelijkheid zeer scherp te registreren, en in zeer mooie meestal visueel geïnspireerde beelden over te brengen. Hij is weer sterk de kosmische begrippen uit zijn vroegste bundels gaan hanteren, om deze in een contrast dan wel een samengaan met de dagdagelijkse realiteit uit te spelen. De kleine werkelijkheid, dat is wat Brak echt boeit, wat hem raakt. Opvallend daarin is ook het teruggrijpen, steeds vaker, naar het verleden, naar zijn ouders, naar kleine belevenissen, naar een herinneringsplaats, een monument. Subtiel verwoord, nooit gezocht; weemoed die een glans krijgt onder de taal van de dichter. De sobere duiding van emoties lijkt een relativeren maar het is het engagement van bezadigd beleven dat intens doorvoeld wordt. Nadat de Yangprijs ’87 niet werd toegekend wegens gebrek aan kwaliteit, is deze bekroning zeer terecht (J.d.B. in De Rode Vaan nr.27 van 1988).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.